Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLEDAJTE GA SUTRA

Film 'Skriveni pupoljci boljeg društva' tematizira zapošljavanje osoba s invaliditetom

Foto: Redesign films
1/6
11.03.2023.
u 15:13

Dokumentarac 'Skriveni pupoljci boljeg društva' nastoji senzibilizirati širu javnost, posebice poslodavce, o mogućnostima i važnosti zapošljavanja osoba iz ranjivih skupina, a ujedno po tom pitanju ohrabriti i same osobe koje pripadaju ranjivim skupinama, u ovom slučaju osobe s invaliditetom.

Ove nedjelje, 12. ožujka održat će se projekcija filma 'Skriveni pupoljci boljeg društva' u dvorani kazališta Vidra, u 20:00 sati, a ulaz je slobodan. Dokumentarni film izradili su Darko Privrat (producent i scenarist) i Hugo Vojak (snimatelj) iz produkcijske kuće “REDESIGN FILMS” te Lovro Buva (redatelj i montažer) iz “DUGOSELANGELES FILMA.” Ostatak tima čine Sandrino Požežanac (animacija), Bojan Kondres (obrada zvuka), dok je naraciju odradio Ivica Gunjača.

Dokumentarac je nastao kroz projekt „Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula“ te tematizira zapošljavanje osoba s invaliditetom. Cijeli projekt provodi se s ciljem povećanja zapošljivosti ranjivih skupina kroz stvaranje preduvjeta za zapošljavanje osoba iz ranjivih skupina, prvenstveno osvještavanjem o važnosti socijalne uključenosti svih skupina jednog društva, jedne zajednice.

Dodatno, posebna pažnja ide u smjeru smanjenja diskriminacije s obzirom na to da je prepoznata kao ozbiljna prepreka za socijalnu uključenost ranjivih skupina, posebice kroz zapošljavanje. Priče ispričane od strane samih aktera, osoba s invaliditetom (Jelena Vuković, Emilio Zonta, Lorena Buić, Silvija Mulaček, Daniela Maretić Igić, Jadran Balenović, Alma Zulim), govore o njihovim razmišljanjima, radu, poteškoćama, ali i prilikama koje su dobili te dočaravaju važnost ove teme, kroz svjedočanstva o potencijalu koji postoji, a koji nažalost nije u potpunosti iskorišten.

Kroz ovaj projekt provode se aktivnosti osnaživanja i pripreme ranjivih skupina za lakše zapošljavanje, aktivnosti pripreme i osvještavanja poslodavaca o mogućnostima zapošljavanja ranjivih skupina te njihovo umrežavanje i potencijalno matchiranje. Educirat će se mentori i osigurati njihove plaće za praćenje osoba iz ranjivih skupina na posao kako bi im olakšali prilagodbu i pomogli u savladavanju poteškoća u prvih nekoliko mjeseci zaposlenja.

Nadalje, u sklopu ovog projekta izradit će se edukacijski kurikulum „Manager i management društvenog poduzeća“ te provesti edukacije budućih društvenih poduzetnika, provoditi radionice društvenog inoviranja te izraditi program djelovanja Social Impact HUBa. Uz sve to predviđen je niz PR aktivnosti s ciljem osvještavanja o važnosti socijalne uključenosti ranjivih skupina kroz medijsku kampanju, kratki dokumentarni film, video sadržaje, javne događaje, te suradnju sa influencerima.

Projekt, ukupne vrijednosti 2.201.232,00 kn, u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, a u sklopu Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) za Urbano područje Pula. Nositelj projekta je Općina Marčana, a partneri su Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Udruga slijepih Istarske županije, Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre, Društvo multiple skleroze Istarske županije, Udruga cerebralne paralize Istarske županije, davatelj financijske potpore je Europski socijalni fond, a ona traje od 28.5.2021. do 28.5.2023. te se provodi na Urbanom području Pule.

U konačnici, kao što i sam dokumentarni film poručuje: „Nemojmo zalijevati korov predrasuda, potencijal osoba s invaliditetom u Hrvatskoj gotovo je neotkriven, ali kada se otkrije postat će pupoljak boljeg društva".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije