Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tri ciklusa

Filharmonija će novu sezonu posvetiti Tesli uz slogan "frekvencija srca"

Sanjin Strukić/PIXSELL
26.05.2023.
u 11:51

Zagrebačka filharmonija u Tehničkom muzeju Nikola Tesla predstavila je devetu sezonu

“Ravnatelji dolaze i odlaze, a Zagrebačka filharmonija ostaje”, rekao je vršitelj dužnosti ravnatelja tog elitnog orkestra Mirko Boch na predstavljanju nove sezone, devete po redu koju je osmislio u dogovoru sa šefom dirigentom i suradnicima. A ravnatelju Bochu u Tehničkom muzeju Nikola Tesla pridružili su se i omiljeni šef dirigent orkestra, poljski maestro Dawid Runtz te zamjenica koncertnog majstora Donja Bontek, koja će ove godine u plavom filharmonijskom ciklusu odsvirati Mozartov Četvrti koncert za violinu i orkestar u D-duru. Uz nju, kao solisti uz svoj orkestar nastupit će i članovi filharmonije klarinetist Davor Reba, flautist Dani Bošnjak, oboist Zoltan Hornyanzsky i trombonist Mario Šincek.

Govoreći o programu koji u tri ciklusa dočekuje zagrebačku publiku, maestro Runtz istaknuo je da je sretan što će i nadolazeće sezone dirigirati djela hrvatskih skladatelja s kojima se do sada još nije susreo, poput Šulekove Osme simfonije. Najavio je da će s filharmonijom nastupiti i laureati prestižnih međunarodnih natjecanja, ali i koncertni majstor Londonskog simfonijskog orkestra Roman Simović. Posebno je naglasio da će u svibnju 2024. godine filharmonijom dirigirati legendarni Lawrence Forster, a ponosan je jer će u prosincu izvesti Drugu simfoniju Krzysztofa Pendereckog, poljskog skladatelja s kojim je surađivao na svojim dirigentskim počecima. Riječ je o simfoniji koja se naziva i Božićna.

– Ove godine obilježavamo devedeseti rođendan tog skladatelja pa se nadam da će na koncert doći i njegova supruga Elżbieta, što bi nam bilo iznimno drago – rekao je maestro Runtz ocijenivši da je pred njima bogata sezona.

V. d. ravnatelja Boch rekao je da su sezonu Zagrebačke filharmonije posvetili Nikoli Tesli u povodu osamdesete godišnjice njegove smrti, uz slogan “frekvencija srca”. Likovnim jezikom to je dočarao i autor vizuala, akademski kipar i medaljer Damir Mataušić spojivši znanost i umjetnost kroz otkucaje srca prikazane u notnom crtovlju. Boch je stavio naglasak i na maestra Fostera, koji se posebno raduje dolasku u Zagreb jer je poznavao legendarnog maestra Lovru pl. Matačića, i istaknuo je da će hrvatski bariton Matija Meić izvesti Lapadske sonete Borisa Papandopula, što će biti prva izvedba tog djela u Zagrebu.

U popularnom Off ciklusu u spomen na Teslu bit će izveden i koncert Tesla valovi, za koji glazbu skladaju članovi filharmonije Dubravko Palanović i Marin Rabadan. Dirigira Krešimir Batinić, a režira Petra Radin. Njihovu će glazbu izvoditi ansambl Sv. Blaž sastavljen od ponajboljih opernih pjevača u Hrvatskoj. Tu je i koncert Metaklape pod ravnanjem Vetona Marevcija, ali i koncert autorske glazbe slavnog Alfija Kabilja pod ravnanjem Dinka Appelta te koncerti sambe i zarzuele.

Petra Radin nastavlja s uspješnim ciklusom Minimini namijenjenom najmlađoj publici, koji u novoj sezoni nudi četiri naslova, i to “Ježevu kućicu”, “Božić kod Zimogroznih”, “Napokon orkestar” i novi projekt “Da sam ja kontesa Dora” inspiriran skladbom Crveni karanfili Dore Pejačević. Filharmonija će nastaviti i suradnju s HNK Zagreb putem odlično primljenih komornih koncerata. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije