Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOTOVUN FILM FESTIVAL

Feministice, vilenjaci i redateljica 'Žice' u Istri

Agnieszka Holland
Foto: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL
1/4
06.07.2017.
u 14:08

Oskarovka Agnieszka Holland dobit će nagradu Maverick

Nakon uspješne i iznimno posjećene skrivene projekcije filma “Ta divna stvorenja” u srcu zagrebačkog zoološkog vrta, organizatori Motovun Film Festivala najavili su program koji će publici predstaviti u samom Motovunu od 25. do 29. srpnja.

– Ponosni smo što su gotovo polovinu filmova u našem programu režirale žene. No, niti jedan od tih filmova nismo birali zbog političke korektnosti, nego zato što su dobri. U vremenu kada su žene probile “stakleni strop” koji je režiju činio “muškim” zanimanjem – sretni smo što su ta vremena iza nas – istaknuo je jedan od selektora festivala Jurica Pavičić.

Studirala kod Formana

I nagrada Maverick ove godine ide u ruke jedne žene, redateljice Agnieszke Holland koja je zajedno s našim Rajkom Grlićem diplomirala u klasi Miloša Formana na praškoj FAMU, a danas je jedna od najznačajnijih autorica svijeta, koja je osim filmova koji su joj donijeli i nominaciju za Oscar u novije vrijeme režirala i epizode serija “Žica” i “Kuća od karata”.

Među festivalskim gostima ističe se i kultni queer provokator Bruce LaBruce, čije će satirične “Mizandristice” pokazati kako bi izgledao svijet kad bi ga vodila radikalna feministička sekta.

Kao najveće filmske atrakcije glavnog programa ističu se “Trg” Rubena Ostlunda, koji u Motovun dolazi sa Zlatnom palmom Cannesa, zatim epski western “Brimstone” Martina Koolhovena s glumačkim zvijezdama Dakotom Fanning, Kitom Haringtonom i Guyom Pearceom, te bizarni triler “Bar” španjolskog horor-majstora Álexa de la Iglesije. Među velikim autorskim imenima ističe se i Claire Denis čija je komedija “Umjereno oblačno sa sunčanim razdobljima” s Juliette Binoche u glavnoj ulozi inspirirana “Fragmentima ljubavnog diskursa” filozofa Rolanda Barthesa.

Kao posebna atrakcija tu je film “Kratki izlet” Igora Bezinovića, koji je 2015. godine snimljen upravo na festivalu u Motovunu!

Legenda o divovima

Ovogodišnja zemlja partner festivala je Island, s kojega dolazi reprezentacija njihovih najpoznatijih filmskih umjetnika.

– Na Islandu ljudi nerijetko vjeruju u vilenjake, u Istri vjekovima žive legende o dobrim divovima i sigurni smo da će spoj tih dviju bajkovitih zemalja napraviti dobar program – rekao je direktor Igor Mirković, koji je najavio i program “Izopačena umjetnost 2.0”.

– Okupit ćemo umjetnike i aktiviste iz brojnih zemalja koji se pitaju postoji li u današnjem svijetu još uvijek sloboda umjetničkog izražavanja, i kako taj temelj društva zaštititi od ideologiziranih nasrtaja – pojasnio je Mirković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije