Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"drago dijete"

Fascinantna studija ljudske psihe, ali i još jedna oda snažnim ženama koje se bore za sebe

Netflix
13.10.2023.
u 14:25

Nove serije na televizijskim kanalima i streaming servisima gleda i recenzira Samir Milla

Voljeli ih ili ne, Netflixu treba skinuti kapu. U vrijeme kada drugi servisi na kapaljku puštaju nove serije, ponajviše zbog štrajka u Hollywoodu, oni štancaju i štancaju. Pa ako već nema novih američkih serija, ima njemačkih, španjolskih i južnokorejskih. Kada se prije koji tjedan pojavila serija "Drago dijete", odmah je došla na vrhove gledanosti. Interesantno je da se radi o njemačkoj seriji, a znamo da su Nijemci prijašnjih godina imali svojih konja za trku, prije svega odlični "Dark". No, za razliku od "Darka", koji je sofisticiraniji SF i treba dobro upregnuti moždane vijuge da se sve poprati, "Drago dijete" je triler s elementima misterija.

Temeljena na istoimenom međunarodnom bestseleru Romy Hausman, "Drago dijete" (ili "Liebes Kind" na njemačkom) istražuje vezu između mučnog bijega mlade žene i djeteta iz zatočeništva i 13 godina starog slučaja nestale osobe. Serija isprepliće potragu istražitelja usmjerenu na rješavanje višestrukih misterija s uspomenama na godine koje su žena (Kim Riedle), djevojčica (Naila Schuberth) i dječak (Sammy Schrein) proveli zaključani u kući bez prozora na milost i nemilost svog otmičara.

Prva epizoda počinje pomalo jezivom scenom u kojoj se žena i dvoje djece radosno igraju ​​prije nego što čuju da muškarac dolazi kući. Njih se troje žure stati ispred vrata s raširenim rukama kako bi pokazali da ništa ne skrivaju. Nakon što je muškarac pregledao dječje ruke, svakome je dao po jednu čokoladicu. Ali kad pogleda ruke žene koja se trese od straha, na njezinu je dlanu utisnut čudan znak koji, izgleda, ne odobrava. "Ne bi trebala plakati pred djecom, Lena", zlokobno joj govori. "Znaš pravila".

Međutim, brzo se utvrdilo da je pitanje tko je zapravo Lena jedna od središnjih zagonetki serije. Kako serija napreduje i zadire u traumu u središtu, polako se otkriva istina o Leninoj prošlosti i njezinu odnosu s dvoje djece.

Lena i njezina djeca žive u strogoj rutini i u stalnom strahu od svog otmičara. Pravi zaplet počinje kada uspiju pobjeći iz zatočeništva i stići do bolnice nakon što Lenu udari automobil, a policija otvori istragu.

Ova je serija fascinantna studija ljudske psihe, ali i još jedna oda snažnim ženama koje se bore za sebe. Vjerojatno ne bi bila toliko dobra da nema Kim Riedle u glavnoj ulozi koja nosi cijelu seriju. Naizgled je krhka, no kako dublje ulazimo u njezin karakter i otkrivamo njezinu prošlost, shvaćamo tko je ona. Premda je bila zatočena u mračnoj sobi, cijelo vrijeme nije se predavala i nije željela dati gušta svom otmičaru.

S druge strane, tu je Naila Schuberth koja glumi 12-godišnju Hannah. Nevjerojatno je da je ona još uvijek dijete s obzirom na zrelost koju unosi u lik. Njezino jezivo, nedjetinjasto ponašanje prikazano je s takvim uvjerenjem da se tijekom cijele serije ne čini izmišljenim. Schuberth je postigla savršenu ravnotežu između prikazivanja Hannah kao uznemirujuće figure i mlade djevojke koja je doživotno bila podvrgnuta ispiranju mozga.

Kamera je odlična, a preokreti u seriji nisu nabacani bezveze kao u "Tko je Erin Carter", nego su tu kako bi zajedno s istražiteljima otkrivali sve slojeve ove odlične misterije. Zanimljivo je da je predložak prva knjiga Romy Hausman, koja je odmah postala bestseler. Možemo je usporediti s filmovima poput "Gone Girl" ili "Room", no pritom se radi o njemačkoj produkciji pa je ovdje sve mračnije i kompleksnije. Dodatni je plus da nam se ne serviraju odgovori na pladnju, nego zajedno s policijom moramo mozgati kako bismo shvatili tko je ustvari ta žena i što se događalo u toj prostoriji strave. Zato ćete šest epizoda "Dragog djeteta" vrlo vjerojatno odbingeati u jednu večer. Nemojte reći da vas nismo upozorili!

Drago dijete (Netflix)

6 epizoda

Autori: Isabel Kleefeld, Julian Pörksen

Uloge: Kim Riedle, Naila Schuberth

IMDB: 7.4, Metascore nema, ja: 7.5

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije