Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
”Spartak” u HNK

Epska priča o vođi pobune rimskih robova ispričana jezikom baleta

HNK Zagreb
13.01.2023.
u 18:28

Slavni balet Arama Hačaturijana u Zagrebu premijerno će biti izveden 27. siječnja u koreografiji Jiříja Bubeníčeka

U Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu prvi put stiže slavni balet “Spartak” Arama Hačaturijana.

 

Najpoznatije djelo armensko-ruskog skladatelja iz 1954. godine prati pothvate Spartaka, gladijatora i čuvenog vođe pobune robova protiv Rimljana. Balet je prvi put izveden dvije godine kasnije u kazalištu Kirov, danas Marijinskom kazalištu u Sankt Peterburgu u iznimno nekonvencionalnoj koreografiji Leonida Jakobsona, a proslavio se nakon izvedbi u moskovskom Boljšoj teatru i do danas ostao jedan od najizvođenijih i najpoznatijih baleta ruskih kazališta.

U Zagrebu će “Spartak” premijerno biti izveden 27. siječnja u koreografiji Jiříja Bubeníčeka te u koprodukciji s riječkim HNK Ivana pl. Zajca.

– U zagrebačkome Baletu “Spartak” nikada nije izvođen kao cjelovito baletno djelo te će ova koreografija Jiřija Bubeničeka, čiji balet “Metropolis” pamtimo iz 2018., biti prvo cjelovito uprizorenje ovoga baletnog djela na našoj pozornici – kazali su iz HNK u Zagrebu.

Kako bi priču o Spartaku približio današnjem gledatelju, kazao je koreograf Bubeniček, odabrao je tehniku temeljenu na klasičnom baletu u koju je inkorporirao suvremeni pokret tijela.

– Naš balet njeguje novi pristup koji se ne temelji toliko na pokazivačkoj strukturi predstave koliko na ponovo ispričanoj i kazališno strukturiranoj priči. Novi libreto koji smo napravili potaknuo me da sa svježim pogledom pristupim Hačaturijanovoj glazbi. Zaljubio sam se u tu glazbu i organizirao je tako da slijedi novi tijek radnje. Zbog toga, iako koristimo Hačaturijanovu glazbu za balet “Spartak”, ona sada prati novu liniju priče, oslikava pobunu gladijatora u prvom stoljeću prije nove ere i predstavlja likove s njihovim intimnim pričama. Nadam se da će publika uživati u ovoj novoj viziji jedne slavne i uzbudljive ljudske sudbine te da će uživati u viđenom na sceni, isto onoliko koliko i ja uživam radeći sa sjajnim plesačima HNK u Zagrebu – izjavio je Jiři Bubeniček.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije