Naslovnica Kultura Kazalište

Energična i scenski atraktivna "Naranča" ne robuje Kubricku

Kostimografkinja je odjenula glumce u šarene, pankerske oprave, a scenografi su ih objesili na dinamične konope
05. travnja 2011. u 14:48 0 komentara 6 prikaza
'naranca2_nnn_kul_010411'
Foto: 'Ziga Koritnik'

Gostovanje Slovenskog mladinskog gledališča u nedjelju je otvorila famozna "Paklena naranča" Anthonyja Burgessa u režiji Matjaža Pograjca. Slovensko uprizorenje jedne od najvažnijih distopijskih priča prošloga stoljeća energično je i scenski atraktivno, a beskompromisnim angažmanom ističu se Primož Bezjak u glavnoj ulozi Alexa te Uroš Kaurin, gledateljima poznat kao član izvedbene skupine Via Negativa, u četiri sporedne uloge.

Pograjčevo uprizorenje Burgessova romana gledatelja bez suvišnih uvoda postavlja u središte brutalnog upada Alexove bande u kuću obitelji Alexander, a nastavlja se u furioznom ritmu koji u drugoj polovini na trenutke gubi naklonost publike, no ona je predstavu na kraju ipak nagradila burnim pljeskom.

Glumci su odjeveni u pankerski šarene baletne oprave, dajući do znanja da kostimografkinja Mateja Benedetti ne želi robovati estetici poznatoj iz Kubrickove ekranizacije, a scenografska rješenja koja potpisuju Estríhi&Ométi i Tina Krajnc najefektnija su u trenucima prkošenja gravitaciji zahvaljujući dobro raspoređenim konopima kojima su izvođači povezani.

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.