Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova dokumentarna serija

Egipćani tuže Netflix zbog crne glumice u ulozi kraljice Kleopatre

Netflix
24.04.2023.
u 12:04

U posljednjih nekoliko mjeseci, svaka Netflixova odluka je pod povečalom javnosti pa ni ne čudi kako je njihova nova serija podigla prašinu i to izborom glavne glumice

Velika debata razvila se oko nove Netflixove dokumentarno-igrane serije “Kraljica Kleopatra” u kojoj tu famoznu povijesnu ličnost igra britanska glumica Adele James. Problem je u rasi odabrane glumice: iako se pretpostavlja da je Kleopatra zbog svojeg makedonsko-grčkog podrijetla bila svijetle puti, u Netflixovu serijalu koji je producirala Jada Pinkett-Smith igra je crnkinja.

Odvjetnik Mahmoud al-Semary prošloga je tjedna čak podnio tužbu egipatskom javnom tužitelju argumentirajući da Netflix krši nacionalne medijske zakone “promicanjem afrocentričnog razmišljanja, što uključuje slogane i tekstove usmjerene na iskrivljavanje i brisanje egipatskog identiteta”. Od tužitelja je zatražio da pokrene zabranu pristupa Netflixu na razini čitave zemlje, a tužbu je podržao i velik broj potpisnika peticije protiv Netflixa.

U dramu su se uključili i arheolozi i povjesničari koji gotovo panično inzistiraju na bijeloj puti vladarice iz prvog stoljeća prije Krista.

– Netflix pokušava izazvati zabunu šireći lažne i obmanjujuće činjenice da je podrijetlo egipatske civilizacije crnačko. Jedini poznati crni vladari Egipta bili su kušitski kraljevi koji su vladali od 747. do 656. godine prije Krista. Kleopatra je bila Grkinja, što znači da je bila svijetle puti, a ne crna – rekao je egiptolog Zahi Hawass za tamošnje medije te pozvao Egipćane na prosvjed protiv Netflixa.

Producentica Jada Pinkett Smith, s druge strane, inzistira na crnoj Kleopatri kao emancipacijskom simbolu za tamnopute djevojčice diljem svijeta.

– Često nemamo priliku vidjeti ili čuti priče o crnim kraljicama. Za mene, moju kćer i čitavu našu zajednicu važno je da pokažemo koliko je takvih priča u povijesti bilo – rekla je poznata glumica koja je “Kraljicu Kleopatru” predstavila u sklopu Netflixova serijala “Afričke kraljice”. Glavna glumica Adele James kritičarima je samo poručila: ako vam se ne sviđa, nemojte gledati. I time dodatno zapalila društvene mreže.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije