Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CROATIA RECORDS

Dvostruki CD s presjekom umjetničkog života čembalistice Višnje Mažuran

Višnja Mažuran
Foto: Branimir Pofuk
14.10.2014.
u 16:22

Album donosi solističke skladbe Couperina, Rameaua i Bacha te koncerte Haydna i Mozarta

U Europskom domu u Zagrebu danas u podne predstavljen je vrlo vrijedan novi nosač zvuka u diskografskoj seriji koju pod naslovom "Veliki hrvatski interpreti" izdaje Croatia Records. Najnoviji album koji se sastoji od dva CD-a donosi umjetnički portret hrvatske pijanistice i čembalistice Višnje Mažuran.

Nakon zahvale na izvrsnoj suradnji koju je umjetnici uputila kreativna direktorica Croatia Recordsa Nikolina Mazalin, o umjetničkoj je, ali i ljudskoj veličini Višnje Mažuran, kao i njenim velikim pedagoškim zaslugama za nastanak čitavog naraštaja mladih hrvatskih čembalista te i o njezinom ogromnom doprinosu glazbenom životu rodnog joj Varaždina, govorio maestro Vladimir Kranjčević.

Nažalost, drugo dvoje predstavljača, akademik Viktor Žmegač i Zdenka Weber, bili su spriječeni, ali su uputili svoje pisane laude koje Višnja Mažuran u svakom slučaju zaslužuje. O tome svjedoči i njen novi album za koji je sama odabrala materijal među starim snimkama, a neke je skladbe u svojoj neprestanoj težnji za što većom perfekcijom odlučila nanovo snimiti.

Na dva CD-a tako se može čuti izbor njenih snimki djela francuskih baroknih majstora Cuoperina i Rameaua, potom Bacha, a posebno su vrijedni i zapisi ostvareni uz ansambl Zagrebačkih solista čiji je član Višnja Mažuran bila čak trideset godina i s kojim je ostvarila brojne solističke nastupe u domovini i širom svijeta. Od tih snimaka za ovo su izdanje odabrana dva koncerta za čembalo i gudače Josepha Haydna, te Mozartov Koncert za klavir i gudače br. 12 u A-duru.

>> Portugalska i španjolska večer Višnje Mažuran na čembalu

>> Divno zajedništvo moćne gomilice čembalista na jubilarnom festivalu

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije