Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Dvije dramske te po jedna operna i baletna premijera

Tijekom Splitskog ljeta koje se održava od 14. srpnja do 14. kolovoza izvest će se i dvije dramske premijere , komedija "Buža" Živka Jeličića u režiji Zorana Mužića i Shakespearov "Mletački trgovac" u režiji Aleksandra Ogarjeva.
20. svibnja 2016. u 17:05 1 komentara 206 prikaza
Aida
Pogledajte galeriju 1/4

Ovogodišnje, 62. Splitsko ljeto otvorit će u vrtu Galerije Meštrović na Kašteletu premijera Puccinnijeve opere Turandof koju će izvesti članovi Opere HNK Split pod ravnanjem svog šefa, maestra Ive Lipanovića u režiji Ozrena Prohića..

Tijekom Splitskog ljeta koje se održava od 14. srpnja do 14. kolovoza izvest će se i dvije dramske premijere , komedija "Buža" Živka Jeličića u režiji Zorana Mužića i Shakespearov "Mletački trgovac" u režiji Aleksandra Ogarjeva. Balet HNK Split na otvorenoj pozornici čarobnog Sustipana  praizvesti će plesnu predstavu već u Splitu proslavljenog makedonskog koreografa Igora Kirova  pod nazivom "Na putu" na glazbu Johanna Sebastiana Bacha.

U opernom dijelu programa, osim premijernog Turandota , operni ansambl splitskog kazališta  reprizno će izvesti Aidu na Peristilu, dok će se u dramskom dijelu 62. kazališnog Festivala reprizno moći pogledati predstava "Smij i suze Staroga Splita" Ivana Kovačića. Na Sustipanu će splitski plesači otplesati "Side to side" i "Romeo i Julija"  u koreografijama Igora Kirova i Dinka Bogdanića.
Planirana su i brojna gostovanja, a Grad Split kao i prošle godine, za 62. Splitsko ljeto odobrio je korištenej Peristila samo na sedem dana.  

Berislav Šipuš Šipuš u Splitu Splitsko ljeto nema status nacionalnog festivala kajana pačko i petrit ceku Koncerti Kajane Pačko i Petrita Çekua Nakon Zagreba izvrstan duo u Bolu, Hvaru i na Splitskom ljetu zagrebački solisti Meštrovićeve Crikvine – Kaštelet Koncert Zagrebačkih solista kao posljednja izvedba 61. Splitskog ljeta

U koncertnom programu nastupit će Zagrebački gudački kvartet, Splitski gudački kvartet, gitarist Srdjan Bulat, klarinetist Gianpiero Sobrino i pijanist Robert Moretti, Varaždinski gudački kvartet te Kvartet Papandopulo.

Vijeće  Splitskog ljeta planiralo je proračun od 5,4 milijuna kuna. Ministarstvo kulture za Festival će izdvojiti 1,8 milijuna kuna,  Grad Split daje 1,3 milijuna kuna, a Splitsko-dalmatinska županija 600 tisuća kuna. Iz vlastitog prihoda splitski teatar planira zaradit 1,5 milijuna kuna. (M. Pejković-Kaćanski)

Ana Lederer: Intendant HNK Split treba ujedno bit i ravnatelj Splitskog ljeta

Radimo novi Pravilnik kako bi Splitsko ljeto ponovno steklo status nacionalnog festivala  jer Splitsko ljeto to nedvojbeno jest, tvrdi Ana Lederer pomoćnica ministra kulture.
Poznato je da je zbog dirigiranja iz Zagreba odnosno izričitog uplitanja Ministarstva kulture koje je prošle godine za ravnatelja Splitskog ljeta najprije postavilo Tonča Bilića, a potom Senku Bulić, nastala kriza koja je rezultirala činjenicom da je Splitsko ljeto izgubilo status nacioanlnog festivala.

- Dobili smo slobodu, ali smo izgubili novac i status - slikovito kaže gradonačelnik Ivo Baldasar podsječajući na vrlo lošu suradnju s Ministarstvom kulture bivše Vlade. Ana Lederer također je mišljenja, kao i splitski kulturni djelatnici, da s obzirom da HNK Split realizira program Splitskog ljeta, intendant treba bit ujedno i ravnatelj Festivala.

>> Dodjelom nagrada Judita sutra završava festival splitsko ljeto

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija