Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opera "Maršal"

Duško Mucalo tvrdi da će "Maršal" S. Foretića postati hit-opera

duško mucalo najavio operu \"Maršal\"
patrik macek/pixell
19.01.2011.
u 14:59

Splitski operni ansambl dovoljno je dobar da operu "Maršal" dovede do hit-opere, izjavio je u Zagrebu v. d. intendanta HNK Split Duško Mucalo. Skladatelj i libretist opere, koja je dio programa Muzičkog bijenala, je Silvio Foretić

Drugovi i drugarice, oslovio je u šali brojni auditorij na najavnoj konferenciji jubilarnog Muzičkog bijenala Zagreb skladatelj Silvio Foretić, koji piše operu “Maršal”. Operu koju će izvesti ansambl HNK Split inspirirao je gledani burleskni Brešanov film, a scenarij piše Foretić.

– Morao sam izbaciti i dijalekt, ali i psovke jer je u operi nezgodno kada pjevač nekog opsuje – rekao je Foretić, koji je sretan što sklada baš za rodni grad Split i za teatar u kojem je debitirao njegov otac. V. d. intendanta Mucalo na svom je zagrebačkom intendantskom debiju rekao da je splitski ansambl dovoljno dobar da “Maršala” dovede do hit-opere te da Splićani operu i vole i poznaju.

– Dobar je potez da je baš Split dobio šansu za izvedbu "Maršala" – pohvalio je organizatore festivala suvremene glazbe Mucalo rekavši da su mu prve impresije o operi pozitivne.

– Brešanov film bio je vrlo gledan pa će biti zanimljivo vidjeti njegove likove na opernoj sceni – zaključio je Mucalo.

A dirigent Ivo Lipanović otkrio je i solistički ansambl lišen “debelih tenora i soprana”, glavne uloge pjevat će Vedrana Šimić i Domagoj Dorotić, dok će stari partizan Marinko biti Dinko Lupi. Osim “Maršala” Muzički bijenale iznjedrit će još četiri glazbeno-scenske praizvedbe, uz prvu izvedbu simfonije Srećka Bradića. Umjetnički ravnatelj festivala Berislav Šipuš zahvalio je Ministarstvu kulture na psihološkoj pomoći hrvatskim nacionalnim teatrima koji su se prihvatili opernih i baletnih praizvedbi, a producentica Mirna Ores pozvala je građane na darivanje stotinu budilica koje će biti upotrijebljene u instalaciji koja će obogatiti program Svjetskih dana nove glazbe, koje će Zagreb također ugostiti u vrijeme Muzičkog bijenala.

Ključne riječi

Komentara 1

TM
tesla moj ponos
08:05 20.01.2011.

Imali smo novogodišnji i božićni spektakl??????.Kakav će tek ovo biti spektakl i koje su ovo osobe?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije