Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apstraktni slikar svjetskog glasa

Dubrovački umjetnik Izvor Pende u Galeriji Forum

Boris Berc
18.01.2024.
u 10:21

Na izložbi “Izvor” koja se poigrava slikarovim imenom predstavljeno je devet ulja na platnu velikog formata, a otvorena je do 9. veljače

U zagrebačkoj Galeriji Forum otvorena je izložba Izvora Pende pod nazivom “Izvor”. Dubrovački umjetnik, kojeg nazivaju i začetnikom nove apstrakcije u hrvatskom slikarstvu, u Forumu je predstavio devet ulja velikog formata, a naslovom svoje izložbe poigrava se i svojim imenom i njegovim značenjem postavljajući nam pritom i pitanje: “Koji je izvor naših reakcija na apstraktno slikarstvo?”

“Kada nam se slika obraća isključivo elementima svoje tvorbe – bojom, linijom i mjerom, izvor za kojim tragamo nije onaj njezin, jer on je u njoj samoj, vrlo očit i upravo pred nama, nego je to izvor naše reakcije na nju”, pojašnjava kustos izložbe Feđa Gavrilović.

Izvor Pende rođen je u Zagrebu, a odrastao u Dubrovniku. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu počeo studirati kiparstvo, ali ipak se odlučuje za studij slikarstva na čuvenoj Umjetničkoj akademiji u Düsseldorfu. Svoje radove izlagao je u Galeriji David Richard u New Yorku, sa suprugom kiparicom Marianom Pende i Slavenom Toljem sudjelovao i na izložbi Mjesto isprekidanih odlazaka na 58. venecijanskom bijenalu, 2022. godine imao je veliku samostalnu izložbu u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti, a vrhuncem karijere smatra izložbu “Plivati zajedno” ostvarenu u suradnji s kolegom, slavnim njemačkim umjetnikom Danielom Richterom. A iako je jedan od rijetkih naših slikara koji živi isključivo od svoje umjetnosti, rijetko radove prodaje u Hrvatskoj jer za njih jednostavno – nema tržišta. No posebno je cijenjen u inozemstvu i Pendine slike nalaze se zato u brojnim muzejskim i privatnim kolekcijama diljem svijeta.

Izložba “Izvor” u Forumu ostaje otvorena do petka 9. veljače.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije