Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Država podijelila 8 milijuna kuna poduzetnicima u kulturnom i kreativnom sektoru

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek spomenula je da se s ovim natječajem otpočelo još 2008. godine te najavila daljnju brigu za poduzetnike u kulturi, pa tako i skoro donošenje Zakona o elektroničkim medijima, ali i Zakona o autorskom pravu.
30. listopada 2019. u 09:14 15 komentara 1548 prikaza
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Čak osam milijuna kuna podijelili su Ministarstvo kulture i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta poduzetnicima u kulturnim i kreativnim industrijama. Na natječaj su se ove godine prijavila 253 poduzetnika, a financiranje je izborilo 127 projekata. Audiovizualnim djelatnostima i videoigrama odobreno je 2,95 milijuna kuna, nakladništvu i knjižarstvu tri milijuna kuna, izvedbenim umjetnostima 1,13 milijuna kuna, a vizualnim umjetnostima 920.000 kuna.

Natječaj ranko marinković Šojat, Malkoč i Paljetak napisali su najbolje kratke priče u 2018/2019

Omogućili 27 zaposlenja

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek spomenula je da se s ovim natječajem otpočelo još 2008. godine te najavila daljnju brigu za poduzetnike u kulturi, pa tako i skoro donošenje Zakona o elektroničkim medijima, ali i Zakona o autorskom pravu. Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da će zahvaljujući ovom natječaju doći do 27 novih zaposlenja te naglasio da su kreativne industrije potentna nova grana industrije. Najavio je i da će sljedeće godine osigurati i novac iz europskih fondova za kulturne poduzetnike, što bi trebalo značiti da će biti više odobrenih projekata s izdašnijim nepovratnim sredstvima.

Rasprodaja najveće kolekcije suvremene umjetnosti UMJETNOST NA BUBNJU Zbog stečaja rasprodaje se jedna od najvećih kolekcija suvremene umjetnosti

Među odobrenim programima ove su se godine, među ostalima, našli Amulet studio, koji je za plasman i izvoz svojih inovativnih proizvoda na internacionalna tržišta izborio 130.000 kuna, Audio Store Transonica, koji je za projekt book&zvook dobio 164.415 kuna, zagrebačka Bookara s 90.000 kuna za proširenje kapaciteta knjižare, pulska Castropola sa 100.000 kuna za projekt “Čitajmo među krošnjama” i riječki antikvarijat Ex libris sa 100.000 kuna za projekt antikvarijata kao gradskog središta kulture. Tu su i Gamechuck sa 120.000 kuna za interaktivne stripove, Global Dodo Entertainment sa 120.000 kuna za razvoj videoigre Ragusa, Hulahop s 90.000 kuna za projekt Dnevnik Diane Budisavljević – od filma do virtualnog muzeja, Neven Hitrec sa 65.000 kuna za opremanje jedinice za montažu audiovizualnih djela, Umjetnička organizacija Asser Savus iz Vinkovaca s 80.000 kuna za Projekt Smoki (slavonsko mobilno kino), Zagreb Film Festival sa 150.000 kuna za internetsku platformu za promociju hrvatskog kratkometražnog filma croatian.film i Vladimir Bogdanić sa 150.000 kuna za razvoj videoigre Light&Dark.

Branimir Pofuk Nekoliko razloga zašto Ivo Pogorelić neće, ne može i ne treba postati hrvatski brend

Laudato nije prošao

Potpore, među ostalima, nisu izborili Antitalent za razvoj projekta igranog filma “Črna mati zemla”, Histrioni za nabavu opreme, Goran Kovačić za glazbenu produkciju i programiranje glazbe na filmu “General” Antuna Vrdoljaka, zagrebačka Mala scena za jačanje i razvoj, splitska galerija Kula za izložbenu djelatnost, Laudato za projekt “Biti u vezi – laudato.hr”, zagrebačka Luda kuća za program kazališta i Maja Žarković za koncertu agenciju pri Hrvatskom glazbenom zavodu.

Milanka Opačić
Kuća s okućnicom vrijedi 200.000 kn
Juričan o imovinskoj Milanke Opačić: Mico, više od kuće vrijedi jedan trosjed u stanu tvoga vođe
Zaposlenici HEP-a na Advent Run utrci u Zagrebu
U EUROPSKOM VRHU
Podrška sportu i sportašima kao dio poslovne filozofije
  • gunner12345:

    drugarica deli pare levim udrugama

  • PrimoracRi:

    Nema namještaljke . uopće.

  • Westerner:

    Osnujes nekakvu udrugu i zivis a racun poreznih obveznika, a glavna djelatnost je crpljenje drzavnog proracuna.