Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Drveni sveci: polikromirana drvena skulptura Creskog dekanata

01. kolovoza 2019. u 13:05 0 komentara 121 prikaza

U Creskom muzeju se 6. kolovoza otvara izložba Drveni sveci: polikromirana drvena skulptura Creskog dekanata, pod vodstvom Franke Toljanić i Jelene Dunato.  Izložba i popratni katalog rezultat su istraživanja provedenog na području Creskog dekanata (od Porozine do Beleja), kojim su obuhvaćene polikromirane drvene skulpture nastale u razdoblju od 15. do 18. stoljeća. Skulpture su smještene u crkvama, kapelama, župnim dvorovima i sakristijama Cresa i okolnih mjesta, uz šest skulptura koje dolaze iz fundusa Creskog muzeja. Na izložbi će biti prikazano 27 skulptura, a dodatnih 7 bit će predstavljeno samo fotografijama, jer ih nije bilo moguće premjestiti.

1 / 3

Ova izložba je prvi objedinjeni prikaz creske sakralne kiparske baštine. Na njoj možemo vidjeti presjek stilskih razdoblja – od gotike preko renesanse do baroka. Zastupljena su djela venecijanskih majstora, od kojih i jedan potpisani rad, Bogorodica s djetetom rezbara i slikara Andree da Murana iz Franjevačke zbirke u Cresu. Manje su brojna djela uvezena sa sjevera, ali su zastupljena jednim iznimnim primjerkom „lijepih Madona“ internacionalne gotike – Bogorodicom s djetetom iz župnog stana u Cresu. Tu su i radovi lokalnih radionica, prikazi svetaca na prijestolju, karakteristični za Istru i Kvarner, rustikalniji i manje elegantni od importiranih radova, ali važni kao dokazi lokalne pučke pobožnosti.

Nakon prošlogodišnje izložbe crkvenih tekstila, ovom izložbom drvene skulpture Creski muzej ponovo prikazuje skrivenu i ugroženu sakralnu baštinu Cresa. Pritom nam je veliku pomoć u realizaciji pružio Hrvatski restauratorski zavod.

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.