Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijera za 400 rođendan

"Don Juan" u HNK Zagreb: Društvo se i nije puno promijenilo od vremena Molierèa

NOVKOVIĆ/HNK ZAGREB
03.10.2022.
u 13:37

HNK Zagreb slavi 400 godina od rođenja velikog francuskog pisca premijerom ansambl-drame "Don Juan" makedonskog redatelja Dejana Projkovskog

Intendantica Iva Hraste Sočo sa svojim je timom predstavila prvu ovosezonsku dramsku premijeru HNK Zagreb, Molierèova "Don Juana" postavljenog u godini obilježavanja četiristote obljetnice rođenja tog velikog francuskog autora.

– Don Juan danas je čovjek koji pokušava demistificirati stvari i otvoriti ambalažu u koju se društvo sakrilo zbog moralnih i društvenih okvira, a zapravo se od Molierèa do danas nije puno promijenilo. Don Juan ljudima daje ono što duboko u sebi žele. U tom smislu on je i ogledalo u kojemu se svi možemo ogledati. Velika mi je čast raditi tu predstavu u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, gdje sam sreo sve ove divne ljude s kojima sam u procesu proteklih 40 dana – rekao je proslavljeni makedonski redatelj Dejan Projkovski koji će nam iduće subote predstaviti svoju viziju poznatoga djela.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, v.d. ravnateljice Drame i dramaturginja predstave Mirna Rustemović govorila je kako se motiv Don Juana pojavljuje u književnosti od 17. stoljeća i sve do danas intrigira umjetnike, pisce, glumce, publiku pa i psihijatre.

– U našem suvremenom govoru Don Juan je pojam koji ga poistovjećuje s velikim ljubavnikom. Ono s čime se mi bavimo u predstavi nije samo njegovo veliko zavodništvo nego i preispitivanje autoriteta i zadane društvene norme kao i građanski moral. Molière je napisao kraj u kojemu je Don Juan kažnjen zbog svojih grijeha, kako bi komad mogao igrati, no predstava je vrlo brzo zabranjena, a mi smo sigurni da će naša predstava imati zaista dug život na pozornici – rekla je Rustemović.

Ova velika ansambl-predstava igra se u prijevodu Radovana Ivšića u redakciji Sanje Ivić. Uloge tumače Igor Kovač, Iva Mihalić, Dušan Bućan, Kristijan Potočki, Franjo Kuhar i brojni drugi. Dramaturgiju potpisuje Mirna Rustemović, scenografiju Valentin Svetozarev, kostimografiju Doris Kristić, skladatelj glazbe je Goran Trajkovski, suradnica za scenski pokret Olga Pango, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić, a jezični savjetnik Dušan Gojić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije