Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga:Louise Penny "Kako ulazi svjetlost"

Dobro je dok je ovakva korupcija tek dio napetog trilera iz Kanade

Foto: arhiva Školska knjiga
22.01.2020.
u 14:06

        Louise Penny kanadska je autorica kriminalističkih romana, koja radnju svojih punokrvnih trilera smješta u pokrajinu Québec, što je svakom hrvatskom čitatelju egzotično samo po sebi. Štoviše, priča romana “Kako ulazi svjetlost” (Školska knjiga/Lumen, urednice Ana Briški Đurđevac i Miroslava Vučić, prijevod Marko Maras, 129 kuna) događa se u blagdansko, predbožićno vrijeme, što u snijegom zametenim kanadskim planinama i selu skrivenom od signala za mobitele i internet postaje sasvim druga priča od zima i Božića na koje smo mi naviklu.

Glavni lik romana je inspektor Armand Gamache, šef odjela za ubojstva i ovo je zapravo roman o kraju njegove profesionalne karijere, o teškim trenucima kada mu je kompromitiran ugled, kada mu je odjel pred raspadom, a njemu odani inspektori raspoređeni tamo gdje ne mogu smetati. Ovo je triler o korupciji koja se ne zaustavlja samo u policiji, čak ne i u njezinu rukovodstvu, već seže visoko u političku vlast, a sve zbog nevjerojatne ambicioznosti koja ne preza ni pred stotinama mrtvih kako bi se domogla još veće vlasti.

Zbog takve teme, koja se nalazi iza priče o ubojstvu jedne starije žene za koju se saznaje da je bila posljednja živuća kanadska petorka (ta djeca zaista su se rodila u Kanadi, što je u vrijeme velike depresije bilo ravno medicinskom čudu te su zbog toga postala slavna u cijeloj zemlji), ovo je nevjerojatno uzbudljiv roman. Roman je to uzbudljive priče, napisan vrhunskom vještinom.

Otkriti bilo što više o njemu značilo bi čitateljima pokvariti uživanje, ali potrebno je istaknuti kako je zbog te svoje glavne teme na neki način čudno utješan za sve nas na “brdovitom Balkanu”, jer u zemljama premreženim korupcijom s tako strašnim zločinačkim planom ipak se nismo sreli. Ili ćemo za njega saznati tek kada nas pogodi katastrofa koju, uz nevjerojatnu žrtvu, glavni inspektor Gamache uspije spriječiti.      

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije