Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BAŠ KAD JE TREBALO

Dobar Božić za Leonarda Cohena

15.12.2008.
u 13:12

Kanađanin Leonard Cohen vjerojatno ne sllavi Božić, budući da je budist - a k tome još i židovskog porijekla – ali najveći kršćanski blagdan 2008. vjerojatno će mu ostati u lijepoj uspomeni. I to uglavnom zahvaljujući britanskom reality showu "The X Factor" s postaje ITV.

Naime, pjevačica koja je pobijedila u tom natjecanju talenata, Alexandra Burke, u finalu je pjevala upravo Cohenovu pjesmu "Halelujah", a tu skladbu je 20-godišnja Alexandra odabrala i kao svoj prvi singl. Njezina verzija "Halelujah" već je po broju downloada premašila sve druge ikad otpjevane na "X Factoru", a očekuje se da će premoćno pobijediti u tardicionalnoj utrci za božićni broj 1 na top ljestvicama, te da će prodajom – fizički i putem downloada – premašiti milijun primjeraka.

Kako 10 % od zarade neke pjesme ide autoru, to bi Leonardu Cohenu trebalo donijeti oko 250.000 britanskih funti. (Sama Alexandra, koja je osvojila diskografski ugovor od milijun funti, od tih novaca vidjet će svega 150.000 u gotovini – ostatak će biti odbijen na račun troškova snimanja pjesme i videobroja, reklamiranja i sl., ali mlada pjevačica može pored osnovne angarde računati i na brojne reklamne ugovore; od proizvođača je već dobila Mini Morris rađen posebno za nju, u ružičastoj boji.)

Lijepi novci će itekako dobro doći 74-godišnjoj glazbenoj legendi Cohenu, jer se taj skladatelj mnogih legendarnih pjesama (od "Susanne" do "We Take Manhattan") i cijenjeni pjesnik i likovni umjetnik proteklu godinu uglavnom trudio preživjeti. Naime, od zarade od svojih pjesama on je an stranu ostavio 10 milijuna dolara za mirnu starost, ali je odabrao krivog knjigovođu kojui je te novce pronevjerio i Cohen je ostao bez ičega. (Ni prvi ni zadnji kojem se to dogodilo – i Stinga je, recimo, prije nekoliko godina nesavjesni računovođa odrao za više od pola onog što je taj pjevač zaradio u životu.) Cohen se vratio koncertiranju, i održao nekoliko vrlo dobro primljenih anstupa kojima je zaradio oko 5 milijuna dolara. A i prodajna izložba njegovih likovnih uradaka u Vancouveru bila je više nego uspjela, i njegove slike i crteži su doslovno razgrabljeni i pored cijene od 8.000 dolara u prosjeku.

No, najviše neočekivanih novaca donijet će mu "minuli rad" – skladba koju je sviojedobno pisao tijekom dvije godine i uvrstio na svoj album "Various Positions" iz 1984. Kritičari u početku pjesmom "Halelujah" nisu bili previše oduševljeni, ali je ona polako azdobijala sve kultniji status i do danas je zabilježeno više od 100 raznih verzija, od onih Boba Dylana i Bon Jovija pa do one Rufusa Wainwrighta koja se čula u filmskom hitu "Shrek".

Glazbeni kritičari danas imaju itekako pozitivno mišljenje o "Halelujah" u bilo kojoj verziji, pa i onoj Alexandre Burke: Paul Giambaccini, DJ i pokretač izdanja "Guinnessova knjiga hit-singlova", sažeto je to opisao: "Ima i gorih stvari od toga da pjesma Leonarda Cohena bude na boju jedan za Božić."

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije