Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Djela Kršnjavog, Mašića i Quiquereza u Modernoj galeriji

U Zbirkama Moderne galerije čuva se više od stotinu djela Ise Kršnjavoga kao i 110 slika Nikole Mašića te desetak djela Ferde Quiquereza
20. studenoga 2012. u 12:32 0 komentara 15 prikaza
Nikola Mašić
Foto: arhiva MG

Studijskom izložbom iz fundusa naslovljenom „Kršnjavi, Quiquerez, Mašić – prema impresiji" koja se otvara u srijedu 21. studenog, Moderna galerija priključuje se obilježavanju 85. godišnjice smrti Izidora Kršnjavog. Izlažu se pejsaži malih dimenzija F. Quiquereza nastali u južnoj Italiji, Mašićevi posavski pejsaži te Kršnjavijeve pejzažne i portretne studije. Kroz analizu slikarskih opusa i izloženih radova trojice umjetnika kustosica Dajana Vlaisavljević ukazat će na djela koja već u drugoj polovici 19. st. pokazuju nastojanja i potrebu za slobodnijim, od akademijskog načina odmaknutijim izričajima.

U Zbirkama Moderne galerije čuva se više od stotinu djela Ise Kršnjavoga, kao i 110 slika Nikole Mašića te desetak djela Ferde Quiquereza. Iz tog obilja građe na izložbu je uvršteno četrdesetak najprobranijih radova relevantnih za temu koju izložba eksplicira. Budući da suvremena publika nema često prigodu susretati se s djelima ovih autora, a nisu to imali ni naraštaji poslije Drugog svjetskog rata, Moderna galerija, zahvaljujući raznovrsnom i golemom fundusu koji čuva, približava stvaralaštvo trojice slikara današnjoj publici i obnavlja spoznaju o Kršnjavijevu, Quiquerezovu i Mašićevu mjestu u povijesti hrvatske umjetnosti, poglavito dionici u osvit impresionističkih i realističkih izričaja u nas.

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Zemlja Mjesec
IZNIO I DOKAZE
Slavni sportaš šokirao: Zemlja je ravna ploča, lažu nam! A čovjek nije bio na Mjesecu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.