Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prema impresiji

Djela Kršnjavog, Mašića i Quiquereza u Modernoj galeriji

Nikola Mašić
arhiva MG
20.11.2012.
u 12:32

U Zbirkama Moderne galerije čuva se više od stotinu djela Ise Kršnjavoga kao i 110 slika Nikole Mašića te desetak djela Ferde Quiquereza

Studijskom izložbom iz fundusa naslovljenom „Kršnjavi, Quiquerez, Mašić – prema impresiji" koja se otvara u srijedu 21. studenog, Moderna galerija priključuje se obilježavanju 85. godišnjice smrti Izidora Kršnjavog. Izlažu se pejsaži malih dimenzija F. Quiquereza nastali u južnoj Italiji, Mašićevi posavski pejsaži te Kršnjavijeve pejzažne i portretne studije. Kroz analizu slikarskih opusa i izloženih radova trojice umjetnika kustosica Dajana Vlaisavljević ukazat će na djela koja već u drugoj polovici 19. st. pokazuju nastojanja i potrebu za slobodnijim, od akademijskog načina odmaknutijim izričajima.

U Zbirkama Moderne galerije čuva se više od stotinu djela Ise Kršnjavoga, kao i 110 slika Nikole Mašića te desetak djela Ferde Quiquereza. Iz tog obilja građe na izložbu je uvršteno četrdesetak najprobranijih radova relevantnih za temu koju izložba eksplicira. Budući da suvremena publika nema često prigodu susretati se s djelima ovih autora, a nisu to imali ni naraštaji poslije Drugog svjetskog rata, Moderna galerija, zahvaljujući raznovrsnom i golemom fundusu koji čuva, približava stvaralaštvo trojice slikara današnjoj publici i obnavlja spoznaju o Kršnjavijevu, Quiquerezovu i Mašićevu mjestu u povijesti hrvatske umjetnosti, poglavito dionici u osvit impresionističkih i realističkih izričaja u nas.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije