Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Događaj sezone

Diva Elina Garanča očarala Zagreb

elina garanča (1)
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/8
22.01.2013.
u 00:10

Diva je doššla, zasjala, očarala nas i sasvim sigurno je nikada nećemo zaboraviti.

Ni treći pokuššaj organiziranja koncerta slavne letonske mezzosopranistice u Lisinskom, nakon dva otkazana, nije proššao bez peripetija. Umjesto oko podneva, Elina Garanča, njen suprug i dirigent Karel Mark Chichon i tenor Ho-yoon Chung u Zagreb su u nedjelju stigli tek navečer. U ponedjeljak je maestro Chichon uzalud pokuššao u jednom terminu nadoknaditi dva ili tri potrebna pokusa, pa je na kraju odlučio koncert skratiti za tri točke, ali srećom samo orkestralne. Objaššnjenje o notama koje su zbog snijega prekasno stigle, a koje je ponuđeno publici u Lisinskom preko razglasa, bilo je komično i nepotrebno.

Neravnopravni partner

Nadalje, korejski tenor se u svojoj prvoj ariji (F. Cilea: Federicova tužaljka iz 2. čina Arležanke) nikako nije mogao sastati s pravim visinama tonova, da bi se u nastavku večeri pribrao i okuražio uz slavnu partnericu kojoj ipak ni izdaleka nije mogao parirati. Bio je višše statist, pa ga višše nećemo ni spominjati.

Ali, sve je to postalo nevažno i nebitno već od prvog trenutka kada je na pozornicu izašla Elina Garanča. Ne pamtim kad smo posljednji put na toj pozornici vidjeli tako lijepu, gracioznu i profinjenu pojavu. A tek glas! Za početak svog prvog nastupa pred hrvatskom publikom Garanča je odabrala ariju Ivane Orleanske "Sad kucnuo je čas" iz opere "Djevica Orleanska" Petra Iljiča Čajkovskog. Lakoća s kojom Garančin glas u svim registrima i u svakoj dinamici puni dvoranu i dominira nad orkestralnom pratnjom fascinantna je, a muzikalnost kojom ona oblikuje muzičke fraze i rečenice čudesna. Garanča posjeduje onu pjevačku i umjetničku magiju koja opčinjava sluššatelje. Svaki ton i svaka riječ njoj su jednako važni, pa tako i za svaku notu traži i dobiva punu pažnju sluššatelja.

Sluššali bi je satima

U prvom dijelu čuli smo je jošš u slavnoj ariji Dalile "Mon coeur..." iz opere "Samson i Dalila" Camillea Saint-Saënsa, te u jednoj od mezzosopranskih uloga "u hlačama" kao Romea u duetu s Tebaldom iz Bellinijeve opere "Capuleti i Montechi". Drugi dio popunili su prizori iz Carmen, uloge kojom je Garanča osvojila svijet sa scene njujoršškog Metropolitana, odakle smo je i mi u Zagrebu imali sreću gledati u izravnom prijenosu u Lisinskom. Čuli smo habaneru i seguedillu i završni duet. Čini se malo, ali to je koncertna norma diva, jednaka za Zagreb i Beč. Uostalom, tko Garanču ne bi poželio gledati i sluššati satima.

Publika u Lisinskom to je jasno pokazala odušševljenim ovacijama i barem dva put ustajući na noge. Nagrada je bio fantastičan bis: virtuozna romanca Carceleras iz zarzuele "Laj hijas del Zebedeo" Ruperta Chapija. Bio je to vrhunac večeri i vokalnog majstorstva, ali mnogi su u publici raznježeno uzdahnuli i na kanconu "Non ti scordar di me" i zapljeskali na Napitnicu iz Traviate. Diva je doššla, zasjala, očarala nas i sasvim sigurno je nikada nećemo zaboraviti.

>>Granača: I mi sjevernjaci imamo strast i vatru u sebi

Ključne riječi

Komentara 3

ER
eric
09:52 23.01.2013.

Tekst je ili Siriščevićev ili je Brankec opet kameleonski raspoložen. No, bitno je da je diva konačno i naše selo posjetila

DE
demokršćanin
08:41 22.01.2013.

PRIJEVARA! Plaćena pretplata LISINSKI SUBOTOM godine 2010 . Najavljeni koncert Eline Garanče 10.10 2010.nije nikada održan.U zamjenu je održan nekakav drugi koncert koji nije niti mogao biti prava zamjena za neodržani koncert E.Garanče. Obećanje kako će taj koncert biti naknadno održan nije do danas održano. Još uvijek imam pretplatničku kartu za taj ciklus,ali nisam imao mogućnosti slušati koncert za koji sam uplatio pozamašni iznos jer su mene kao i druge pretplatnike prevarili.Danas o tome niti spomena.

CV
crna vrana
18:26 22.01.2013.

Dok piše o koncertima, bez primjesa politike , Pofuk je još i čitljiv. Kad se primi bilo koje teme koja ima političke konotacije, ideološki inficiran, zaglibi u diskvalifikacijama neistomišljenika. Bolje da se drži one meštrove iz Velog mista - Nećuu politiku u moju butigu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije