Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOČKA, TAČKA, PIKA

Dirigentska zvijezda Rafael Payare u Lisinskom

'04.02.2013., Zagreb - Rafael Payare, mladi dirigent iz Venezuele, pobjednik dirigentskog natjecanja Nicolai Malko 2012.g., odrzao je probu s Zagrebackom filharmonijom u koncertnoj dvorani Vatroslava
'Borna Filic/PIXSELL'
07.02.2013.
u 17:24

Zagrepčani su angažirali sjajnog mladog maestra, za kojega je svaki novi koncert nastavak sna koji je postao stvarnost

Kada je 32-godišnji Rafael Payare prošle godine pobijedio na velikom dirigentskom natjecanju Nikolai Malko u Copenhagenu, glazbenički je svijet tu vijest dočekao riječima: još jedan. To je značilo još jedan Venezuelanac, još jedan izdanak \"El sisteme\". Naime, Venezuela je posljednjih 38 godina zemlja s najmasovnijim, najtemeljitijim, a po mnogočemu i najboljim glazbenim obrazovanjem na svijetu.

Omladinski orkestar Simon Bolivar iz Venezuele već je godinama redoviti gost u najprestižnijim koncertnim dvoranama i u programima najvećih svjetskih festivala, a nije jedini koji održava svjetske turneje. Svijet su preplavili sjajni glazbenici iz Venezuele. Od tamo je došlo i dirigentsko čudo Gustavo Dudamel, a za njim čitava generacija mladih dirigenata koji odnose nagrade na velikim natjecanjima i za koje se otimaju orkestri širom svijeta.

Jedan od njih je i Rafael Payare koji će večeras, u petak 8. veljače, nastupiti u Lisinskom sa Zagrebačkom filharmonijom u ciklusu \"Točka, tačka, pika\". Tako se zagrebački orkestar može pohvaliti da se našao u društvu dvadesetak izvrsnih europskih ansambala koji su stali u red da bi angažirali mladog maestra. Među prvima ga je za svoj festival u SAD-u rezervirao Lorin Maazel, predsjednik žirija uglednog natjecanja Malko. Za Payarea to je bio samo nastavak sna koji on živi otkako je kao 14-godišnjak, slijedeći starijeg brata fagotista, uzeo u ruke rog i počeo učiti glazbu svirajući u jednom od ansambala razasutih po čitavoj Venezueli. Otac svih tih mladih glazbenika i tvorac \"El sisteme\", maestro José Antonio Abreu, primjetio je i očito dobro ocijenio Rafaelov urođeni talent za glazbu, a osobito dirigiranje. Bio mu je prvi učitelj, a kasnije ga je kao svog asistenta preuzeo Dudamel.

Iz razgovora s Payareom nakon prvog pokusa u Lisinskom bilo je jasno da je za njega svaki novi koncert nastavak sna koji je postao stvarnost: život u glazbi koja ga vodi oko svijeta i koja mu, što je još važnije, otkriva neprestano i nove duhovne svjetove. I zato bi i večerašnji koncert Zagrebačke filharmonije mogao biti sasvim poseban, utoliko više što će Payare uz sebe imati još dvoje sjajnih mladih glazbenika, hrvatsku sopranisticu Mariju Kuhar Šoša i srpskog baritona Ipču Ramanovića. Njih dvoje već smo čuli kao sjajan par pretprošle godine u Dubrovniku uz Beogradsku filharmoniju pod ravnanjem Zubina Mehte. Uz njih troje, istaknutu ulogu na koncertu će imati i mladi vođa zagrebačkih filharmonijskih violončela Jasen Chelfi kao solist u virtuoznoj Mercadanteovoj Fantaziji na teme iz opere Lucia di Lammermoor. Ostatak programa čine odabrani ulomci iz Mozartova Don Giovannija, Donizettijeva Don Pasqualea i Lucie di Lammermoor te Gounodova Fausta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije