Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Ima tron, ali podiže praznu ruku jer kralj funka nije okrunjen

Akademski kipar Tomislav Hršak izradio je kip prvog hrvatskog glazbenika koji će biti postavljen u tematski park rock’n’rolla u Hatzovoj
29. rujna 2017. u 09:48 1 komentara 650 prikaza
Tomislav Hršak
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Tematski park rock’n’rolla u Hatzovoj ulici u Zagrebu danas slavi Dinu Dvornika.

dino dvornik PIONIR FUNKA Dino Dvornik dobiva skulpturu u Tematskom parku Rock'n'Rolla

U parku skulptura njegova će se pridružiti skulpturama Ramonesa, Joea Strummera, Johna Lennona, Nicka Cavea, Amy Winehouse, Jimmyja Hendrixa, Iggyja Popa, Davida Bowieja... i biti ujedno prva skulptura hrvatskog glazbenika među svjetskim rock-velikanima, a izradio ju je akademski kipar Tomislav Hršak.

– Kao autora me predložio profesor Tomislav Buntak. Oduševljeno sam prihvatio i bacio se na jednomjesečnu izradu skica, uz što sam paralelno preslušavao Dininu glazbu i motivirao se. Daljnji korak bio je sastanak s Danijelom Dvornik koja je trebala odobriti postavljanje skulpture – govori kipar Hršak pa nastavlja:

– I evo! Bacio sam se na njega entuzijastično i brzo i napravio ga za pet dana. Htio sam uhvatiti njegov karakter kroz pokret, u gesti kao da će se svaki čas dići iz fotelje i svima pokazati kako se pjeva i pleše. Naglasio sam pogled, a ta fotelja trebala bi biti tron, dok gesta podignute ruke sugerira kralja. No u ruci nema kuglu koja se običava stavljati kraljevima jer on je neokrunjeni kralj funka. Skulptura će na svoje mjesto biti postavljena večeras u 20 sati, a slijedi party “Udri jače, manijače”.

Dubioza kolektiv TREBA MI ZRAKA Dubioza kolektiv predstavila duet s Dinom Dvornikom! Ivana Stenclova BIJENALE SLIKARSTVA Aktualan hrvatski trend je figurativno slikarstvo Danijela i Dino Dvornik DANIJELA DVORNIK Emotivna posveta: 'Fali mi ovaj čovjek i nikad se to promijeniti neće'
COTRUGLI Business School
TOP MENADŽERI
Kako uštediti 2000 € i besplatno u Hrvatskoj isprobati vodeći MBA program regije?