Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPEĆE STRASTI

Dimitrije Popović 'vladar' Klovićevih dvora

01.12.2008.
u 17:15

Dimitrija Popovića, apostola slike i pisane riječi, kako mu s pravom tepaju njegovi pobornici, uskoro očekuje jedno značajno razdoblje kojim će ostaviti još jedan velik i značajan otisak u hrvatskoj kulturi. Od 4. 12. 2008. do 1. 2. 2009. u Klovićevim dvorima Popović će se javnosti predstaviti velikom izložbom svojih radova.

'Marija Magdalena'
Uz radove koji pripadaju ranijem opusu ovoga cijenjenog umjetnika, javnost bi najviše trebao zaintrigirati njegov najnoviji slikarski opus pod nazivom "Marija Magdalena" za koji mu je pozirala Dora Lipovčan.

Upravo je spomenuti opus zaintrigirao javnost zbog suradnje dvoje umjetnika, ali i teme Marije Magdalene koja će u ovo adventsko vrijeme, kao lik iz kršćanske povijesti zasigurno podignuti mnogo prašine. Marija Magdalena, koja je kroz povijest bila muza i nadhnuće mnogim autorima, uspjela je i u Dimitija Popovića pobuditi žar da pokuša spojiti kontraste, koji se ogledaju u životu Marije Magdalene, svetice i grešnice, pohote i čednosti, vjere i ateizma.

'Raspeće strasti'
Svestrani umjetnik nije se zaustavio samo "na kistu" - uz svoje radove predstavio je i svoju petu knjigu i prvi roman "Raspeće strasti" u kojem progovara o svom djetinjstvu i mladosti na Cetinju, ali isto tako zaključuje ga pričom o Mariji Magdaleni kao lajmotivu borbe između dvije struje, tražeći u njoj uskrsnuće vjere i duha. Za kraj možemo reći: velik naklon umjetniku koji od 4. prosinca vlada Klovićevim dvorima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije