Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedan od najvećih baletnih plesača današnjice

Denis Matvienko je čovjek koji pleše i za zvuk kiše, a u Zagrebu je 20. travnja

Denis Matvienko jedan je od najboljih plasača današnjice
Arhiva VL
12.04.2016.
u 12:55

U "Quatru" i u "Radio & Juliet" Matvienako pleše glavne muške uloge, a partnerica mu je mlada Olga Tymosheva, a u njihovoj će interpretaciju zasigurno biti zanimljivo vidjeti novu verziju slavne priče o veronskim ljubavnicima. Naime, koreograf Edward Clug je odlučio poštedjeti Juliju

Tko je Denis Matvienko? Plesač zbog kojeg je Zagreb već danima u groznici. On je naime, jedan od najboljih i največih baletnih plesača današnjice, čovjek za kojeg velika ruska prima balerina i koreografkinja Natalija Makoraova tvrdi: "On je Nurejev,  Barišnjihov i Godunov u jednoj osobi, baletni fenomen kakav svijet nije vidio već duže vrijeme. No, on je istovremeno i superstar, čovjek koji snima priloge za Vogue (modna priča u ukrajinskom izdanju) i kojeg prepoznaju i vole ljubitelji u cijelom svijetu. 

Sada će ga vidjeti Zagreb, jer 20. travnja pleše u KD Lisinski, gdje gostuje s dvije plesne jednočinke:  "Radio & Juliet" i "Quatro", koje su rezultat njegove suradnje s poznatim koreografom Edwardom Clugom, kao i njihovog velikog  istraživanja plesa i rock glazbe. U djelu "Radio & Juliet" pleše se na glazbu slavne grupe Radiohead. Matvienko, koji je inače prvak Marijanskog teatra iz Sankt Petersburga. Rođeni je Ukrainac, a debitao je kao princ u "Trnoružici" još kao student, nakon čega je otplesao sve velike role klasičnog repertoara, počevši od princa Siegfrida u "Labuđem jezeru", te je  kao solist gostovao po cijelom svijetu: od Boljšoja, preko Nacionalnpog teatra u Japanu,  sve do pariškog Baleta i Scale. Po broju osvojenih nagrada za svoje kreacije također spada među najpoznatije i najbolje plesače današnjice. Tako je primjerice 1998. godine osvojio Grad prix na najznačajnijime svjetskom baletnom natjecanju koje nosi ime Rudolfa Nurejecva i održava se u Budimpešti, a 2005. godine također Grad Prix na Međunarodnom baletnom natjecanju u Moskvi. 2012. godine debitirao je u Američkom baletu ulogom u "Bajaderi", a tamo je plesao i ulogu Basilia u "Don Quijoteu". U   zadnje se vrijeme sve više bavi modernim baletom. 

"Mogu  plesati na zvuk kiše i na otkucaj srca", rekao je objašnjavajući kako su upravo balet i rock glazba odličan spoj, a upravo s tim se spojem predstavlja i zagrebačkoj publici. I u "Quatru" i u "Radio & Juliet" Matvienako pleše glavne muške uloge, a partnerica mu je mlada Olga Tymosheva, a u njihovoj će interpretaciju zasigurno biti zanimljivo vidjeti novu verziju slavne priče o veronskim ljubavnicima. Naime, koreograf Edward Clug je odlučio poštedjeti Juliju. Ona ne samo da ne umire, već je cijela, svima dobro poznata priča o tragičnim ljubavnicima, ispričana iz njene perspektive.

Komentara 5

VE
very
14:08 12.04.2016.

možda da meko vista u paksu, meko vatre

NE
Neba
14:27 12.04.2016.

Ta je predstava igrala već u zagrebačkom HNK, prije par godina. A ovom plesaču je mjesto u kazalištu a ne u Lisinskom...i to po mogućnosti u klasičnom baletu...

CR
crniohhelo
22:10 12.04.2016.

HNK,Bila bi prava pozorniza za jednoga plesaca takvoga formata,pitanje je zbog cega i tko odlucuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije