Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjećanje

David Bowie tvrdi: "Moj stari prijatelj Lou Reed bio je glavni!"

Lou Reed
pixsell
29.10.2013.
u 11:27


Na svojoj Facebook stranici Bowie je zahvalio "starom prijatelju" te je na kraju dodao: "Bio je glavni." John Cale pak piše: "Svijet je izgubio velikog skladatelja i pjesnika... A ja sam izgubio prijatelja iz školskog dvorišta"

Vijest o smrti Loua Reeda, koji je umro u nedjelju u 71. godini, nije potaknula samo bujicu medijskih podsjetnika na njegovu veličinu nego i reakcije njegovih slavnih kolega. Lou Reed utjecao je na izrazito šaroliko glazbeno društvo: od pankera i metalaca do elektroničara i folkera. David Bowie uvijek je isticao koliko je Reed utjecao na njegovu glazbu, a dugove mu je vratio kao producent i suradnik na njegovu glasovitom solističkom albumu – legendarnom \"Transformeru\" iz 1972. godine.
Na svojoj Facebook stranici Bowie je zahvalio \"starom prijatelju\" te je na kraju dodao: \"Bio je glavni.\" Reedov bivši partner iz rane faze Velvet Undergrounda John Cale napisao je na svojoj internetskoj stranici: \"Svijet je izgubio velikog skladatelja i pjesnika... A ja sam izgubio prijatelja iz školskog dvorišta\". Na stranici grupe The Who pojavila se poruka \"počivaj u miru... i hodaj mirnom stranom\", a Iggy Pop vijest o smrti opisao \"razarajućom\". Kako je sam priznao, Reed je bio dugogodišnji ovisnik i alkoholičar, a to nije moglo ne ostaviti traga na njegovu tijelu. U svibnju je bio na transplantaciji jetre, no od komplikacija koje su uslijedile mjesec dana poslije bilo mu je jako loše. Unatoč tome što je izjavljivao da se odlično oporavlja (\"ja sam trijumf medicine, fizike i kemije\"), Laurie Anderson, njegova životna partnerica posljednjih petnaestak godina, izjavila je da je od tada praktički umirao.

Kao solistički umjetnik ostavio je dvadeset studijskih albuma i na desetke pjesama koje su bile nezaobilazne mnogim prošlim generacijama, a bit će nezaobilazne i onima koje dolaze: \"Walk On The Wild Side\", \"Satellite Of Love\", \"Dirty Blvd.\", \"Perfect Day\"...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije