Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večeras na Igrama

Daniel Barenboim: Dubrovnik je čaroban i svakako se želim vratiti

barenboim
Grgo Jelavic/PIXSELL
17.08.2012.
u 22:50

Jedan od najvećih glazbenika današnjice bio je raspoložen za višesatni razgovor o svemu

Daniel Barenboim, jedan od najvećih glazbenika današnjice, koji u subotru, 18. kolovoza, u Kneževu dvoru prvi put nastupa u Hrvatskoj, podlegao je čarima Dubrovnika i gostoprimstvu Dubrovačkih ljetnih igara.

Muzički direktor Berlinske državne opere i milanske Scale, podjednako tražen i za klavirom i za dirigentskim pultom, jedini glazbenik u skupini velikana koji su nosili olimpijsku zastavu na otvorenju Olimpijskih igara u Londonu, na terasu Ville Dubrovnik došao je u društvu glazbenog ravnatelja Igara Ivana Repušića raspoložen, opušten i spreman za višesatni razgovor o glazbi, politici i sportu, s posebnim osvrtom na razlike argentinskog i njemačkog nogometa.

 

 

Samo na jedno pitanje autora ovog članka odgovarao je 45 minuta, objasnivši čitavu povijest izraelske države u koju je s roditeljima stigao iz Argentine kad mu je bilo 10 godina. Umjetnik koji će uskoro navršiti 70 godina i koji je ponosni vlasnik putovnica Argentine, Španjolske, Izraela i Palestine, pričao je vlastitom doživljaju povijesnih zbivanja na Bliskom istoku i probijanju kroz mitove do činjenica.

"Ja nisam političar i sve što činim za mir činim samo kao glazbenik, bez iluzija da ću promijeniti svijet, ali s uvjerenjem da svatko od nas u svom poslu treba učiniti sve što može da okolinu učini boljom", objasnio je maestro svoju misiju s West-Eastern Divan orkestrom mladih Izraelaca i Arapa.

Održao nam je i čitavo fascinantno predavanje o ključnim skladateljima u povijesti glazbe, od Bacha, preko Beethovena i Wagnera, do Schönberga, s posebnim osvrtom na ulogu Franza Schuberta čije skladbe večeras svira u Kneževu dvoru, a dva dana kasnije i u Salzburgu, odakle je, u pauzi između dva koncerta, i stigao u Dubrovnik.

 

Međutim, na otvaranje Olimpijskih igara osvrnuo se vrlo nonšalantno, pokazujući nam bijele cipele koje je dobio za tu ceremoniju u Londonu, na koju je stigao pravo s izvedbe Beethovenove Devete simfonije.

"Mogao bih vam bajati o tome kakva je to čast i koliko mi je to značilo, ali iskreno, učinio sam to samo radi zabave", rekao je Barenboim, priznajući ipak da je bio vrlo uzbuđen zbog susreta s Muhammadom Alijem. O svojim pogledima na politiku, umjetnost i život, te odnosu srca koje kuca za Palestinu i židovske krvi koja teče kroz njega, Barenboim će u subotu navečer govoriti i na HTV-u kao gost Dnevnika Plus u 20 sati. Susret je zaključio konstatacijom da u Dubrovniku pronalazi i osjeća i malo Španjolske, i malo Turske, i malo Izraela, i malo Italije i da se na to čarobno mjesto, čijeg je nedavnog ratnog stradanja svjestan, svakako želi vratiti sa svojim orkestrom.

Komentara 2

GA
Gasti
16:04 18.08.2012.

Na televiziji i u stampi, "divljeg zapada", imao sam srecu upoznati se sa zivotom i radom ovog fantasticnoga muzicara i divnog covjeka. Da politicari pretvore samo 10% njegovih ideja u stvarnost bilski istok postao bi raj na zemlji!

KE
kentie
09:56 19.08.2012.

Kad gledam Barenboima za dirigentskim pultom i slušam glazbu koju izvodi s orkestrom prolaze me slatki srsi uzbuđenja...Stvarno veliki dirigent, ako ne i najveći današnjice...jedino su me srsi uzbuđenja još prolazili kad je Pavel Kogan ravnao Zagrebačkom filharmonijom ali već davne 1989...drago mi je da je došao u Dubrovnik, i mislim i smatram da ga je Dubrovnik definitivno kupio i osvojio...i da ćemo Daniela još gledati u idućim sezonama Dubrovačkih igara...i zato bih molio HTV da u muzičkim programima pusti Barenboimov nastup u Dubrovniku....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije