Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIsu zadovoljili

Dani hrvatskog filma ne žele najveće domaće dokumentarce

Film "Goli" redateljica Tiha K. Gudac
01.04.2015.
u 13:50

Ovo je prvo izdanje smotre u organizaciji produkcijske kuće Spiritus Movens, koja donosi neka nova pravila

Jučer je objavljen natjecateljski program 24. Dana hrvatskog filma, koji će se prvi put održati u organizaciji produkcije Spiritus Movens, kojoj je povjeren zadatak oživljavanja i osuvremenjivanja zastarjelog koncepta te manifestacije. Jedna od najvećih promjena selidba je iz kina Studentskog centra u Savskoj u nešto popularnija kina Europa i Tuškanac, a novost je i niz edukativnih sadržaja te uvođenje tzv. pitching foruma za filmske autore.

- Štošta se promijenilo od prvoga DHF-a 1992. godine. Festival se sada nalazi na bogatoj sceni i gotovi smo s danima kada su se filmaši vrijeđali ne uđe li im film u konkurenciju. Jer svaki film danas, osim ako nije ispod minimalnih umjetničkih kriterija, naći će svoje mjesto na nekom od hrvatskih ili inozemnih festivala. Selekcija više ne znači odbijanje, nego isticanje najboljih – rekao je tijekom jučerašnjeg predstavljanja programa umjetnički direktor i selektor Željko Luketić, što će sigurno doći kao sol na ranu dijelu hrvatskih filmaša koje su samo dan prije neugodno iznenadile odbijenice DHF-a.

Među onima koji nisu prošli selekciju, naime, niz je iznimno kvalitetnih filmova, pogotovo dokumentaraca koji se već mogu pohvaliti nagradama s najvažnijih regionalnih festivala kao što su “Goli” Tihe K. Gudac, “Lijepo mi je s tobom, znaš” Eve Kraljević i “Djeca tranzicije” Matije Vukšića. Oni su uvršteni u “Salon odbijenih”, pa ih posjetitelji na zahtjev mogu pogledati u videobaru tijekom trajanja festivala.

>> Film 'Goli' osvojio glavnu nagradu Festivala dokumentarnog filma u Ljubljani

>> Razoružavajući film o ljubavi prema sestri sa sindromom Down

>> Fokusirao sam se na posljedice koje najmlađi imaju danas zbog odrastanja u nesređenom društvu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije