Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Danas kreće treći blok MBZ-a!

MBZ
15.07.2021.
u 09:36

Treći programski blok 31. muzičkog biennala Zagreb pod nazivom Continuum Nr. 3 – Le sacre de l'eté (Posvećenje ljetu) počinje danas, 15. srpnja koncertom Zagrebačke filharmonije i traje do 17. srpnja!

U tri festivalska dana publika će imati priliku poslušati vrhunske izvedbe brojnih izvođača. Zagrebačka filharmonija će izvesti tri skladbe, točnije tri koncerta. Radi se o skladbama Alfreda Schnittkea, Kaije Saariaho i Milka Kelemena, a Filharmonijom će ravnati dirigentica Ariane MatiakhDan kasnije, 16. srpnja, na platou Pogona Jedinstvo u suradnji s Kulturpunktom održat će se kritičarski razgovori - od klasike do undergrounda pod temom "Perspektive, alati i prepreke glazbenih kritičara za 21. stoljeće". Moderatorica će biti Nina Čalopek, a sudjelovat će glazbeni kritičari Dijana Grubor, Trpimir Matasović i Antonio Poščić.

Predstavljanje snimljenih izvedbi disertacijskih skladbi skladatelja doktorskog studija na Sveučilištu Stanford jedan je od dvaju programa hamburškog ansambla Decoder na MBZ-u, a oba se održavaju 16. srpnja u Pogonu Jedinstvo. Autori čija se djela predstavljaju su Davor Branimir Vincze iz Hrvatske te Julie Herndon i Chris Lortie iz SAD-a, a njihove jednočinke inspirirane su životom i stvaranjem Gertrude Stein i Alice B. Toklas, boksom i trgovinom organima, kao i poezijom Erica Shirlota. 

Drugi koncert ansambla Decoder uz gostovanje pjevačice Jessice Aszodi održat će se također u Pogonu Jedinstvo, a izvest će nekoliko djela domaćih i stranih skladatelja. Istoga dana održat će se i jazz improvizacija Kaje Draksler također u Pogonu Jedinstvo, a program je organiziran u suradnji s Jazz.hr-om. Program drugoga dana trećeg bloka MBZ-a završava koncertom Jorgea Sancheza Chionga u Močvari. Dan nakon ovog nastupa Jorge Sánchez-Chiong održat će i predavanje o Povijesti i praksi turntablisma – umijeća uporabe gramofona kao instrumenta.

Treći, zaključni dan trećeg bloka MBZ-a započinjeSvirkaonicom, suvremeno-glazbenom radionicom za djecu pod vodstvom Lucije Stanojević, violinistice i glazbene edukatorice. Svirkaonica će se s početkom u 11 sati održati u klubu Močvara. U Pogonu Jedinstvo istoga dana održat će se okrugli stol na temu "Suvremena glazba – pitanje ukusa ili razumijevanja?" u suradnji s portalom Kulturpunkt. Moderator je Ivan Violić, a sudjeluju Petar Milat, Davor Branimir Vincze i Trpimir Matasović.

Online koncert violončelista Vida Veljaka publika će moći pogledati 17. srpnja s početkom u 18 sati, a cijenjeni violončelist izvest će djela Mladena Tarbuka, Martina Matalona, Carole Bauckholt, Sashe Blondeaua, Borisa Jakopovića i Joãoa Pedra Oliveire. Istoga dana nastupit će i Trokut, hvaljeni domaći ansambl. Repertoar kvinteta čini autorska glazba sačinjena od kolaža unaprijed definiranih struktura, motiva te improvizacija inspiriranih modernom jazz, elektroničkom i rock glazbom.

Program u Močvari završava projektom delapsezagrebačkoga elektroničkog producenta Leonarda Klaića.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije