Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
34. obljetnica smrti

Dan sjećanja na Miroslava Krležu

miroslav krleža
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/8
29.12.2015.
u 15:12

Dragan Despot izveo je fragmente iz monodrame "Na rubu pameti", Nikša Marinović izvest će dijelove eseja "O malograđanskoj ljubavi spram hrvatstva", napisana 1926. godine i objavljena u Književnoj republici.

Scensko događanje "Putovanje s Krležom 29. prosinca 2015." upriličeno je danas u povodu obljetnice smrti hrvatskog književnika u Memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleže prema autorskom konceptu Gorana Matovića, voditelja Centra Miroslav Krleža.

 U sklopu Dana sjećanja na Miroslava Krležu u Memorijalnom prostoru na Krležinu Gvozdu u Zagrebu dramski umjetnici Dragan Despot, Nikša Marinović, Boris Svrtan i Goran Matović predstavljaju fragmente Krležina polemičkog opusa.

Dragan Despot izveo je fragmente iz monodrame "Na rubu pameti", Nikša Marinović izvest će dijelove eseja "O malograđanskoj ljubavi spram hrvatstva", napisana 1926. godine i objavljena u Književnoj republici.

Kasno poslijepodne "Polemički portret Miroslava Krleže" izvest će Boris Svrtan i Goran Matović na temelju fragmenata iz Krležina polemičkoga opusa.

Dan sjećanja, ističu organizatiori, upriličen je na dan Krležine smrti i nijeograničen komemorativno-prigodničarskim okvirom, nego se prekodramaturški osviještenog postupka nastoji ukazati na polemičku vrijednost sjećanja u kojoj je glavni lik obnovljenih dijaloga na hrvatskoj kulturnoj sceni – živi duh Miroslava Krleže.

Miroslav Krleža rođen je 7. srpnja 1893. u Zagrebu, a preminuo je 29. prosinca 1981. u Zagrebu. Osim što je autor znatnoga proznoga, dramskoga i poetskog opusa bio je i enciklopedist te ravnatelj Jugoslavenskoga leksikografskog zavoda.

>> Miroslav Krleža dobiva skulpturu M. Ujević-Galetović u Budimpešti

Komentara 3

BA
bandido
18:12 15.01.2016.

Umro je oko dana republike a to je bio kao novembar pa se cekalo dok se drugovi vrate s kolinja.. Kak sad u prosincu.. to je decembar, no?

BA
bandido
18:15 15.01.2016.

Da je ziv I u snazi, hrvatski salonski komunist bio bi konacno dobar hrvatski nacionalist. Jadan je to sloj intelektualni u hrvata. Nist ne cuju nist ne vide a nesto I ne laju dok je krova nad glavom I tanjur juhe.... Uvijek u sprezi s onima koji su na vlasti, uglavnom.

AM
ameris
20:12 07.01.2016.

Prosim lepo..a tko je taj gospodin,velite da se rodil u Zagrebu..pa bi ga onda morala znati ! Ne,nis čula za njega,velite da je nešto pisal..bum se raspitala u HAZU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije