Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRATAK PUBLICI

Da nema novina, ne bi bilo ni stripa

Mladen Novaković, Julio Radilović i Dražen Klarić predstavili su prvu Strip reviju VL-a
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
21.10.2017.
u 10:20

Jedna od ključnih vrijednosti Strip revije Večernjeg lista je što nove generacije upoznaje s naslijeđem domaćeg stripa, ali i njegovom budućnošću

Za točno devet dana na kioske dolazi pedeseti broj Strip revije Večernjeg lista, najprodavanijeg strip-časopisa u Hrvatskoj. Prvi broj Strip revije u rujnu 2009. godine tiskala je udruga Stripforum, a od rujna 2013. taj specijalizirani časopis prelazi pod okrilje Večernjeg lista, što mu omogućava neusporedivo širu distribuciju te upola manju cijenu.

Protjerani s kioska
– Novine su kolijevka stripa. Strip je nastao i postao planetarno popularna likovno narativna forma u njihovu okrilju. Novinama je ispočetka strip podario zabavni sadržaj i povećanje naklada, a one su stripu omogućile masovnu popularnost. Ta simbioza trajala je sve dok novi oblici masovne zabave nisu prevladali na tržištu i reducirali novinsku potrebu za stripom. Strip je nastavio svoj nezavisan život izvan novina u specijaliziranim magazinima, albumima, knjigama te je polako nestao s njihovih stranica.

Do danas strip je stekao kulturni legitimitet kao priznata grana likovne umjetnosti, ali izgubio je jednu svoju odliku – masovnu raširenost i popularnost – zapisao je u povodu prvog zajedničkog broja Strip-revije njezin glavni urednik Mladen Novaković izražavajući nadu da će udruživanje s našim novinama pomoći stripu da ponovno dođe do šire publike. To je prepoznao i naš najveći festival Crtani romani šou, koji je 2013. ugostio predstavljanje Strip revije Večernjeg lista na kojem je, među ostalim, sudjelovao i jedan od naših najplodnijih i najdugovječnijih autora te stalni suradnik revije Julio Radilović-Jules.

– Riječ je o zaista fantastičnom projektu. Predugo nismo imali situaciju u kojoj strip izlazi u tisućama primjeraka, što je preduvjet za odgajanje nove čitalačke publike i popularizaciju radova naših domaćih autora. I na prošlom, 20. CRŠ-u ciljano smo predstavljali autore poput Milka Peka i Vladimira Davidenka, čiji stripovi redovito izlaze u Strip-reviji, a gužva oko njihovih štandova dokazala je da publika prepoznaje trud i rad ekipe tog časopisa. I na sljedećem Zagreb Comic Conu nadamo se predstaviti nove stripove koje 2017. premijerno predstavlja Strip-revija Večernjeg lista, čiji smo fanovi od prvoga dana – rekao nam je Slaven Gorički, direktor festivala Crtani Romani Šou koji je odnedavno preimenovan u Zagreb Comic Con.

Upoznavanje klasika
Vrijednost Strip-revije prepoznali su i brojni autori i teoretičari stripa, među kojima se svojim predanim radom ističe Irena Jukić Pranjić, autorica antologije “Ženski strip na Balkanu” te emisije “Strip u Hrvatskoj” čija se druga sezona upravo emitira na HTV-u.
– Jedna od ključnih vrijednosti Strip-revije Večernjeg lista je što nove generacije upoznaje s bogatim naslijeđem domaćeg stripa koji bi im bez revije bio nedostupan. Ona promovira tradiciju hrvatskog stripa i udahnjuje joj novi život, što je preduvjet za daljnji razvoj domaće autorske i čitalačke zajednice. To je bila i misao vodilja naše emisije u kojoj smo među ostalim obradili upravo značaj Strip-revije kao ključnog izdanja dostupnog širokoj publici – istaknula je Irena Jukić Pranjić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije