Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uspjeh špancirfesta

Čuveni varaždinski festival oborio rekord s 330.000 posjetitelja u deset dana

Neva Zganec/PIXSELL
20.09.2023.
u 09:01

"Špancirfest više ne može prostorno rasti, ali kvalitetom može" tvrdi Jelena Toth direktorica Turističke zajednice grada Varaždina

Je li koncert Franza Ferdinanda doista besplatan, bilo je najčešće pitanje koje je dobivao varaždinski turistički ured uoči Špancirfesta, na kojem se za većinu programa ne prodaju ulaznice. Škoti su nastupili petog dana festivala, sa slovenskim bendom Joker Out kao predgrupom, i bio je to za mnoge vrhunac ovogodišnjeg, jubilarnog, 25. festivala, koji je oborio sve rekorde – prema najnovijim podacima koje je objavio MUP, u deset festivalskih dana u Varaždinu je boravilo čak 330.000 posjetitelja, što je deset posto više od pretpandemijske 2019. godine!

No, brojke nisu nešto što organizatore pretjerano zanima jer gradska povijesna jezgra od nekih 350.000 četvornih metara infrastrukturno ne može ni primiti veći broj gostiju. Prioritet im je, vele, kvaliteta programa, a ove godine bilo ih je više od 500, od koncerata do uličnih performansa, predstava, radionica... Jeleni Toth, direktorici Turističke zajednice grada Varaždina, koja je 2016. na toj poziciji naslijedila Branku Tropp, ovaj posljednji je, priznaje, najdraži festival od sedam koje je dosad organizirala, ne samo zbog rekorda nego i zbog "iznimno velike količine pozitivne atmosfere i kvalitete programa".

– Uvijek vodimo računa o tome da je Špancirfest urbani festival, pa pazimo da i izvođači budu urbani, poznati nacionalno i internacionalno. Trudimo se i svake godine obuhvatiti izvođače koji su za širu publiku, poput Nene Belana ili Parnog valjka, da to nisu samo TBF, Silente ili Buč Kesidi, koji ipak imaju nešto ograničeniju publiku. Zovemo, dakle, i izvođače koji mogu zadovoljiti šire mase. Budući da se festival organizira već 25 godina, imamo jako dobre kontakte s uličnim performerima i njihovim agencijama, no osim o financijama, moramo voditi brigu i o ograničenom prostoru jer je povijesna gradska jezgra uska, pa tome prilagođavamo i nastupe. Ima nekih jako zanimljivih, svjetski poznatih uličnih performera koje bismo rado doveli, ali njihovi programi zahtijevaju veći prostor od onog koji im možemo ponuditi – kaže nam J. Toth.

Organizacijsku jezgru festivala čini šest žena i jedan muškarac. Uz nju, u uredu su Tihana Ciglar, Smiljana Mlakar, Tatjana Sever, Dorotea Solomun, Stella Žunić kao zamjena za Anu Zorman Klinec koja je na rodiljnom dopustu te Hrvoje Selec.

– Mi smo okosnica koja osmišljava koncept i kostur festivala, a u realizaciju uključujemo još 15 do 20 ljudi. Desetak dana uključuje se i tehnička ekipa – dodaje.

Prema sustavu eVisitor, najviše stranih posjetitelja stizalo je iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Slovačke, Češke, Poljske i Mađarske. Porezna uprava izračunala je da je ukupan turistički promet u trgovini i ugostiteljstvu u gradu iznosio 12,6 milijuna eura, čak 20 posto više nego prošle godine. To se dijelom može pripisati i inflacijskim učincima, no broj izdanih računa je deset posto veći nego prošle godine. Organizatori su raspolagali proračunom od 1,1 milijun eura. Proračun TZ-a je oko 750.000 eura, no uključili su se i suorganizatori u pet zona s još oko 350.000 eura. Najviše posjetitelja bilo je na koncertu Parnog valjka feat. Igor Drvenkar posljednjeg dana festivala, oko 18.000, a na koncertu Franza Ferdinanda oko 15 tisuća. Svake godine zovu se i jači inozemni izvođači. Na jubilarnom, 20. Špancirfestu 2018., na primjer, bili su tu UB40, Soul II Soul, The Brand New Heavies, Bajaga i Instruktori, SARS, Zabranjeno pušenje. Mnogi se sjećaju i nastupa grupa Blondie, Manu Chao, Gipsy Kings, Morcheeba i Skunk Anansie.

Špancirfest je 2017. dobio nagradu za top manifestaciju u Hrvatskoj, a 2020. zbog koronavirusa organiziran je – online. Sada kada je pandemija prošla, zanimalo nas je i što i kako dalje.

– Najveći je izazov to što smo ove godine jako podigli ljestvicu besplatnim koncertom svjetski poznate grupe i nekim novitetima, pa će nam najveći izazov iduće godine biti kako napraviti još jedan korak naprijed – ističe Toth. Špancirfest 2024. održat će se od 23. kolovoza do 1. rujna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije