Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komunistički manifes

Čuveni "Komunistički manifest" konačno u hrvatskom prijevodu

karl marx
arhivska slika
11.06.2010.
u 13:59

Nikada do sada "Komunistički manifest" Marxa i Engelsa u cijelosti nije preveden na hrvatski jezik, pa je Naklada Pavičić naručila prijevod od Nikice Mihaljevića. Knjiga u tvrdom uvezu može se kupiti za 95 kuna.

"Manifest u komunističkom pokretu kao sekularnoj religiji odgovara onome što je u kršćanstvu Isusov govor na gori... San o boljem i pravednijem svijetu je ne samo legitiman nego i nužan. No svijet je pakao baš zato što je prepun spasitelja kod kojih je put od romantika do krvnika kraći od treptaja oka... Pitanje svih pitanja kod svake teologije, pa tako i Marxove, jest kako se nositi s nesavršenošću svijeta. Marx i drugovi na tom su ispitu već mnogo puta pali. Imaju li pravo na novi pokušaj?" pita se u predgovoru "Komunističkog manifesta" Marxa i Engelsa koju je upravo objavila Naklada Pavičić publicist Ivica Šola.

A, kako ističe nakladnik Josip Pavičić, najpoznatiji i najutjecajniji Marxov i Engelsov programatski i prevratnički spis nikad u cijelosti nije preveden na hrvatski jezik. Hrvatski su ga čitatelji tako čitali na njemačkom izvorniku, a poslije su se u bezbrojnim nakladama pretiskivali srpski prijevodi. Ovaj hrvatski prijevod potpisuje Nikica Mihaljević. U prilogu knjige donosi se i Engelsova "Ispovijest komunističke vjere", prikaz "Manifesta" filozofa Predraga Vranickog i pjesmu Josipa Severa "Sablast Europe kruži komunizmom".

Komentara 2

RE
returnofTito
23:56 11.06.2010.

Glavno da je Mein Kamf vec odavno preveden na hrvatski. Koga briga za Komunisticki Manifest!? PLJUC!

ST
standup
00:41 12.06.2010.

ma cá nam nisu dovoljni..Zídovi Bankari, koji su napravili Svitsku krizu,..jos´nam fali Ishlapljela-Filozofija,.(.a i bracá Marx su zanimljivija i duhovitija od ovega Kala Maja...sa indijacima)...-:))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije