Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24 sata u komadu

Cura i Dečko sviraju maratonski jam session na Sceni Ribnjak

Timotej Neonski
24.01.2024.
u 10:30

Od srijede u 16 sati do četvrtka u 16 sati, glazbeni duo Cura i Dečko bit će na sceni, a pridružit će im se niz glazbenika koji će se izmjenjivati u intervalima od tri sata

Danas (i sutra) na zagrebačkoj Sceni Ribnjak očekuje nas jedan sasvim drugačiji koncert. Dobro poznati power par, umjetnički duo Cura i Dečko, odnosno Vanesa Petrac i Ivan Marojević, donose nam maratonski, 24 sata dug glazbeni performans. Cura i Dečko bit će budni i gotovo neprekidno svirati od 16 sati u srijedu do 16 sati u četvrtak, a s njima će jammati 24 glazbenika i na sceni će se izmjenjivati novi glasovi, ritmovi i žanrovi, u rasponu tradicijskog do digitalnog.

Svi koji žele čuti kako to zvuči, mogu u bilo kojem trenutku svratiti do Scene Ribnjak, ali uključiti se i na stream uživo na Facebooku ili YouTubeu. Više o ovom pothvatu otkrila nam je Cura – Vanesa Petrac.

Kako se rodila ideja za 24-satnu svirku?

Inspiracija za ovakav pothvat dolazi iz promatranja svjetske etno i world music scene. Dečko i ja smo 2013. godine otputovali na Cipar, gdje smo upoznali neke ljude iz arapskog podneblja. Oni su nas upoznali sa svojom tradicijom druženja uz glazbu, kada se navečer okupi cijela obitelj i svi zajedno sviraju i improviziraju. To je njima nešto kao ćakula ili kartanje, način da se zajedno provede vrijeme. Nama je to bilo fascinantno i tu se rodila ideja o maratonskom jammanju. Tada sam još bila mlada (smijeh) pa sam mislila da bih mogla to bez problema napraviti!

Pretpostavljam da se za maratonsko sviranje, kao i za maraton, treba dobro pripremiti...

To je dobra usporedba! Recimo da, ako je za trčanje maratona priprema trčanje – mi sviramo. Trudimo se kroz tjedan dva, tri puta uletjeti nekome u goste, samo se spojiti usred njihove dnevne sobe i svirati. Primijetila sam i jednu zanimljivu stvar. Budući da ćemo mi 24 sata zapravo biti u eteru, pred ljudima, u posljednjih nekoliko dana nekako smo zatvoreni, zamračeni, kao da skupljamo taj prostor, inspiraciju, da bismo to što se nakupi mogli i izdahnuti u publiku.

Kako će sve to izgledati u praksi?

Dva glavna aktera – Cura i Dečko – cijelo će vrijeme svirati, pjevati, biti budni i prisutni na flooru. A svaka tri sata izmjenjivat će se po tri improvizatora sa zagrebačke nezavisne scene. Prvi glazbenici koji će nam se priključiti bit će Brego Beatbox, Laura Matijašević i Hrvoje Klemenčić u 17 sati. Sve će rasti, mijenjati se, bit će tu i tradicijskih instrumenata poput gusla, a i nekih poput modularnih sintetizatora, u ponoć stiže nam i operna pjevačica... Moram reći da smo jako zahvalni Sceni Ribnjak što su nam omogućili ovakav pothvat.

Kako vas sve možemo slušati i gledati?

Uživo nas može slušati 15-ak ljudi, a ako dođe i više, potrudit ćemo se da ih smjestimo! No bitno je da u publici bude mir da bismo to uopće mogli izdržati – 24 sata nije mala stvar. Otvoreni smo za sve, možete ostati dvadeset minuta, sat vremena, tri sata, pa i donijeti laptop i tipkati dok mi sviramo! Jako nam je drago što ćemo imati i stream jer svirači će biti izloženi više publika u isto vrijeme. Gledatelji nam mogu ostavljati komentare, zezati nas, predlagati nam tonalitet, stihove... I mi ćemo njima postavljati neka pitanja, oni će odgovarati... Ima toliko mogućnosti za konzumiranje ovog umjetničkog djela i to me jako veseli. 

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
15:27 25.01.2024.

Power par će jammati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije