Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KNJIGA

Crni krimić o ludom 20. stoljeću

mother funker
13.02.2010.
u 12:16

Autor romana “Mother Funker” Velibor Čolić bosanski je egzilant u Parizu, gdje je s mnogo uspjeha nastavio književnu karijeru, započetu još 1980-ih baš u Zagrebu, s naraštajem kvorumaša.

Kad glavni junak romana, bivši privatni detektiv, sad plaćeni ubojica, koji za dobru lovu likvidira strašne zločince što i nisu zaslužili bolji kraj, na jednoj stranici ustvrdi: “Bog je bitanga, sjebati sedam dana na ovakav raspored Tvari i Stvari”, jasno je odmah da je posrijedi žestoka proza o mračnoj strani suvremenoga svijeta (uza suvišno pitanje: ima li svijet danas uopće svijetlu stranu?!).

Autor romana “Mother Funker” Velibor Čolić (Naklada Ljevak, ur. Edo Popović) bosanski je egzilant u Parizu, gdje je s mnogo uspjeha nastavio književnu karijeru, započetu još 1980-ih baš u Zagrebu, s naraštajem kvorumaša.

Svoju priču o ubojici ruskoga mafijaša u Budimpešti, podivljaloga generala za rata u Bosni, francuskoga nacističkog kolaboracionista u Parizu i njemačkoga esesovca danas liječnika u Beču, Čolić pripovijeda u iskrzanoj, fragmentarnoj prozi, prošaranoj glazbenim (džezerskim) i književnim (od Baudelairea do Kafke) referencijama, u vrlo djelotvornoj mješavini elemenata crnih krimića i(li) film noira u kojima se zrcali poludjelo 20. stoljeće. Neobično i snažno!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije