Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izložba u MSU

Čovjek zbog kojeg je Zagreb prešao preko Save

Marin Tironi/Pixsell
14.04.2021.
u 12:36

Izložba se priprema u povodu obilježavanja 50 godina od smrti poznatog gradonačelnika čiji se spomenik može vidjeti na ulazu u grad preko Mosta slobode kako 'gleda' u novi dio grada koji je nastao za njegova mandata

Muzej suvremene umjetnosti sljedeći tjedan otvara izložbu posvećenu nekadašnjem vodećem čovjeku Zagreba, vizionaru, graditelju i, kako se često oslovljava, najvažnijem zagrebačkom gradonačelniku – Većeslavu Holjevcu.

Holjevac je upravljao glavnim gradom Hrvatske deset godina. U tom desetljeću Zagreb je "prešao preko Save", izgrađene su mnogobrojne tvornice, neboderi, odgojno-obrazovne institucije, Medvednica je dobila svoju prvu skijašku žičaru, a sve zahvaljujući urbanističkim vizijama Većeslava Holjevca.

Izložba "Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963. : Urbanistička vizija i arhitektonski dosezi" priprema se u povodu obilježavanja 50 godina od smrti poznatog gradonačelnika, čiji se spomenik može vidjeti na ulazu u grad preko Mosta slobode kako "gleda" u novi dio grada koji je nastao za njegova mandata.

Izložba je zajedničko djelo arhitekta prof.dr.sc. Ivana Mlinara koji je proveo urbanističko-arhitektonsko istraživanje o Zagrebu po viziji Većeslava Holjevca te povjesničara doc.dr.sc. Hrvoja Klasića koji je zadužen za biografsko istraživanje o Većeslavu Holjevcu, stoji na web stranici MSU-a.

Njegova će se urbanistička vizija prezentirati trima ključnim urbanističkim dokumentima i kroz 50 tematski odabranih primjera urbanističko-arhitektonskih ostvarenja građenih, projektiranih ili planiranih od 1952. do 1963., a koji su i danas značajni u kontekstu graditeljske i kulturne baštine Zagreba.

Izložba se otvara u MSU galeriji 20. travnja, a otvorena je do 20. svibnja.

Komentara 1

IM
ivica@ mali
12:50 14.04.2021.

Da su zivi ranjenici hrvatski bojovnici oni bi sigurno imali sasvim drugovacije mnijenje....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije