Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Henning Mankell "Povratak učitelja plesa"

Čovjek koji ne zna ima li budućnost istražuje neonaciste u modernoj Švedskoj

Arhiva Mozaik knjiga
19.10.2021.
u 15:18

Svatko tko voli uzbudljive kriminalističke romane barem jednom je u ruke uzeo neki od romana Henninga Mankella. A on je specijalist za “tvrdo kuhane” krimiće koji slovi za najuspješnijeg švedskog pisca tog žanra, autora od kojeg su tajne zanata učili svi autori velikih hitova koji su došli iza njega.

I roman “Povratak učitelja plesa” (Mozaik knjiga, urednik Zoran Maljković, prijevod Branka Grubić, 119.90 kuna) počinje u njegovu prepoznatljivom stilu: u snijegu je nađeno tijelo bivšeg, odavno umirovljenog policajca. Stariji čovjek ubijen je nakon očitog brutalnog mučenja i prebijanja, a sve što policija ima neobični su tragovi u snijegu; otisci stopa koji podsjećaju na korake tanga.

Sve što slijedi mogli bismo podvesti pod jedinstveni stil ovog autora, u kojem najvažniji sastojak čini dobra psihologizacija junaka i prepletanje sasvim neočekivanih tema, motiva, junaka... Tako se i u ovom romanu pojavljuje jedan sasvim neočekivani inspektor. Istražitelj Stefan Lindman naoko je sasvim običan policajac, a čitatelj ga sreće u trenutku kada mu je liječnik dijagnosticirao karcinom jezika. Na prisilnom bolovanju, u dva tjedna prije početka agresivnog liječenja, on se upušta u istragu u kojoj želi doznati što se dogodilo čovjeku s kojim je radio kada je tek postao policajac. Ta će ga istraga odvesti u crni dio švedskog društva, onaj u kojem stoluju neonacisti.

Upravo zbog ova dva motiva ovo je jedan od najuzbudljivijih romana iz aktualne ponude krimića na hrvatskom tržištu. S jedne strane malo tko od nas očekuje takve podzemno-kriminalne aktivnosti u zemlji koju doživljavamo ne samo uređenom nego i naprednom, a s druge strane najbolje stranice ove priče Mankell je napisao preplećući priču i osobne strahove svog istražitelja. Postigao je time duboku simboliku: čovjek koji ne zna ima li budućnost, na mogućem kraju svog života, istražuje ljude koji su spremni baš svakome oduzeti život i budućnost, a sve u ime nekog zamišljenog nadčovjeka koji ima pravo vladati drugima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije