Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Filip David o Kovaču

'Čitava epoha prošla je kroz njegov život i kroz njegova djela'

mirko kovač
Dusko Marusic/PIXSELL
21.08.2013.
u 21:20

David dodaje kako Kovača nikada nitko nije pozvao da se vrati u Beograd, a nikada nije ni otkrivena istina o popisu za likvidaciju na kojoj je bilo i Kovačevo ime.

- Prema inteligenciji, prema darovitosti, Kovač je bio najveći među velikima. Čitava epoha prošla je kroz njegov život i kroz njegova djela. Jednako je sjajan bio kao pripovjedač, kao romansijer, esejist, filmski scenarist. S njim se završava i epoha kojoj je pripadao. Kovač je posljednji veliki pisac nekadašnje Jugoslavije. Podjednako pripada srpskoj, hrvatskoj, crnogorskoj i bosanskohercegovačkoj književnosti - napisao je povodom smrti Mirka Kovača u beogradskom Blicu, Filip David istaknuti srpski intelektualac, književnik i oštri kritičar Miloševića i njegove velikosrpske politike.

Ostao je poznat po izjavi izrečenoj 11. travnja 1992. koja govori o njegovu shvaćanju tadašnjeg vremena i ludila u Srbiji.

- Gospodari naših života i naših sudbina uvukli su nas u rat, u kriminal, u gangsterizam, pustili su s lanca svoje rasiste i mafijaše, otvorili mikrofone, uperili u njih kamere, od zemlje u kojoj smo se rodili napravili su zemlju nasilja i sramote, a nas, protiv naše volje i naših uvjerenja, pretvorili u svoje suučesnike... Jedino što nam preostaje je da postanemo izdajnici... Biti izdajnik u takvoj zemlji i takvom sistemu najmanje je što može i mora učiniti svaki moralan i častan čovjek - rekao je tada David, a te riječi je mogao izgovoriti i Mirko Kovač jer je i on morao napustiti takvu Srbiju. U tekstu u Blicu se prisjeća duženja s Kovačem, ali i s Danilom Kišem i Borislavom Pekićem koji su kao i Kovač, ali još ranije, napustili Srbiju.

- Zašto se i kako dogodilo da Danilo svoj kraj dočeka u Parizu, Pekić u Londonu, a Mirko Kovač u Rovinju? Ostaje otvoreno pitanje koliko je u tome krivice sredine u kojoj su ponikli, pisali i proveli plodni dio svoga stvaralaštva. Sigurno da je itekako ima. \"Slučaj\" Mirka Kovača je svakako najdrastičniji. Žestok kritičar populizma i nacionalizma, napadnut je i ozlijeđen početkom 90-tih na jednom skupu u Domu omladine, dobiva niz otvorenih prijetnji, provaljuju mu u stan - piše Filip David i dodaje kako mu je jedan strani diplomat dojavio da se nalazi na nekakvom policijskom popisu i uz njegovo ime opaska \"Ubiti i uzeti stan\". U tajnosti je Kovač sa suprugom s nekoliko kovčega zauvijek napustio Beograd i Filip David je bio jedini na oproštaju.

David dodaje kako Kovača nikada nitko nije pozvao da se vrati u Beograd, a nikada nije ni otkrivena istina o popisu za likvidaciju na kojoj je bilo i Kovačevo ime.

>> Preminuo Mirko Kovač, najdarovitiji književni emigrant

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije