Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žene protiv depresije

Čitanje drama sa ženskim likovima i stručni razgovor o mentalnom zdravlju

01.04.2021.
u 13:02

Drugi ciklus 'Čitanja NJE' održat će se 8. travnja u 18 sati u Zorin domu u Karlovcu, a ulaz je uz sve epidemiološke mjere slobodan

Projekt '6 glumica traži autora' u organizaciji Kotar teatra iz Delnica, i pod umjetničkim vodstvom ženskog glumačkog trija – Tare Rosandić, Marije Kolb i Erne Rudnički - ujedno i inicijatorica cijele ideje, zaživio je lani te uspješno realizirao prvi ciklus javnih scenskih čitanja suvremenih drama s jakim ženskim licima, nazvan 'Čitanje NJE', s ciljem senzibiliziranja društva o problemu podreprezentacije žena u medijima te prezentacije tekstova koji obiluju snažnim, nestereotipnim ženskim licima koje karakterizira višeslojnost, maštovitost i raznolikost.

Uz to, misija projekta koji je nakon prvog ciklusa naišao na vrlo pozitivan odjek u javnosti, kulturnim krugovima i među publikom, je prije svega umrežavanje i povezivanje ljudi iz struke, razmjena ideja, koncepata i mišljenja, stvaranje kreativnog okruženja koje potiče kritički odnos i nove suradnje, te pomoć samostalnim umjetnicima/ama koji zbog trenutačne situacije nalaze u profesionalno i financijski teškoj situaciji.

S početkom proljeća, stiže i drugi ciklus 'Čitanja NJE' koji započinje suradnjom s gradskim kazalištem Zorin dom u Karlovcu, a realizira se uz podršku Ministarstva kulture i medija. Za tu prigodu odabran je tekst mlade i talentirane studentice dramaturgije Mije Laure Jurčić „Cijele, ali isprepletene“ koji tematizira borbu s depresijom i nemogućnost izražavanja emocija. Režiju javnog scenskog čitanja potpisuje Karlovčanka, također studentica dramaturgije, Petra Pleše, a čitaju i igraju, također iz grada na četiri rijeke, glumice Petra Cicvarić i Ana Maria Štefanac.

Nakon scenskog programa 'Čitanja NJE', dr. med. Igor Salopek iz Integrativnog centra mentalnog zdravlja u Karlovcu će održati predavanje na temu “NJEZINO mentalno zdravlje: prepoznavanje, pristupi, izazovi”, nakon kojeg će uslijediti razgovor s publikom.

Ulaz na program '2u 1', čitanja i predavanja, koji je zakazan za 8. travnja u 18 sati je slobodan i održat će se u skladu sa svim epidemiološkim mjerama. 

Čitavo događanje moći će se pratiti uživo putem livestreama na stranici Urania.hr. 

U svibnju se program 'Čitanje NJE' seli u Varaždin, gdje priprema sljedeće scensko čitanje, u suradnji s umjetničkom organizacijom Gllugl, a u planu su i gostovanja u Rijeci i Zagrebu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije