Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Ciklus koncerata Mladi za mlade Hrvatske glazbene mladeži

Hrvatska glazbena mladež, članica najveće međunarodne kulturne mreže za mlade i glazbu Juenesses Musicales International (JMI), nastavlja s ciklusom koncerata „Mladi za mlade“. Prvi koji slijedi je Odjeci Grožnjana koji će se održati 23. studenoga u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 20 sati, a drugi je simfonijska priča „Peća i vuk“ koji će se održati 30. studenoga s početkom u 9:30 sati, u Velikoj dvorani KDVL.
23. studenoga 2021. u 11:28 66 prikaza
Ciklus koncerata Mladi za mlade Hrvatske glazbene mladeži
Pogledajte galeriju 1/2

Tijekom koncerta „Odjeci Grožnjana“ bivši i sadašnji violinisti iz klase prof. Armina Sešeka danas već iznimni glazbenici predstavit će svoja znanja i umijeća zagrebačkoj publici. Između ostaloga, izvodit će djela Wolfganga Amadeusa Mozarta, Pabla de Sarasatea, Vittoria Montia, Eduarda Mollenhauera i dr.

Ciklus koncerata Mladi za mlade Hrvatske glazbene mladeži | Autor : Armin Sešek Armin Sešek studirao je violinu na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, nakon dvanaest godina rada u orkestru Beogradske filharmonije odlučio se za pedagoški poziv. Predavao je violinu u školi „Stanković“ u Beogradu i u školi za muzičke talente u Ćupriji. 1992. godine preselio se u Sloveniju, gdje predaje violinu na Konservatoriju za glasbo in balet u Ljubljani.

Redovno predaje violinu na ljetnoj školi Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu već dvadeset godina kojeg je opisao riječima: „Grožnjan i ja smo odmah postali prijatelji i ja već negdje u ožujku osjetim nemir u kostima – nedostaje mi moj prijatelj i jedva čekam da ga ponovo vidim. Kada dođem, moram odmah otići u obilazak, da vidim ima li nešto novo na fasadama grožnjanskih kuća, je li gospođa s terasom preko puta Riječke (gdje držim nastavu) već iznijela kaktuse, je li crkveno zvono i dalje ton h, je li ćuk uvečer od 23h vrijedno na svom radnom mjestu. Treba provjeriti uživaju li violinisti u nogometu na terenu nad Drakulom ili možda vježbaju.“

U simfonijskoj priči za mlade „Peća i vuk“ mlada će publika imati priliku uživati u glazbenom klasiku 20. stoljeća slavnog ruskog skladatelja Sergeja Prokofjeva na jedinstven način. Dječaka Peću predstavljat će gudački instrumenti u orkestru. Ostale likove iz ove simfonijske bajke predstavljaju: flauta (ptičicu), oboa (patku), klarinet (mačku), fagot (djedicu), rogovi (vuka) i timpani (lovce). Ovu orkestralnu bajku mladoj će publici glazbeno predstaviti Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem mo Davora Kelića i uz pripovjedanije Vinka Štefanca. Svakako je užitak svjedočiti sretnim licima mlade publike starijih vrtićkih grupa i nižih razreda osnovnih škola gdje će pojedini po prvi puta kročiti u impozantnu koncertnu dvoranu. Više informacijama o koncertima Hrvatske glazbene mladeži za mladu publiku potražite na poveznici hgm.hr.

Susjed uhvaćen na kameri kako ulazi u spavaću sobu
uhvaćen na djelu
Dali su susjedu ključ od svog doma, zaprepastili se kada su vidjeli snimku s kamere
Astellas d.o.o.
TIHA BOLEST
Pregled koji bi svi muškarci stariji od 40 godina trebali obaviti