Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo u ZKM-u

Četiri grada, četiri priče i četiri kazališta – sve u predstavi Europa

Tena Štivičić
pixsell
27.03.2013.
u 13:37

U Zagrebu se okupilo 18 glumaca, redatelja, producenata, dramaturga, tekstopisca, skladatelja i oblikovatelja svjetla - iz još tri kazališta: Repertoarnog kazališta Birmingham, Državnog kazališta Dresden, i Poljskog kazališta Bydgoszcz

U Zagrebačkom kazalištu mladih započeli  pokusi predstave „Europa“ u režiji Janusza Kice, nastale u okviru velikog međunarodnog koprodukcijskog projekta „Četiri grada, četiri priče“ koji je u Zagrebu okupio 18 glumaca, redatelja, producenata, dramaturga, tekstopisca, skladatelja i oblikovatelja svjetla - iz još tri kazališta i to: Repertoarnog kazališta Birmingham (Velika Britanija), Državnog kazališta Dresden (Njemačka)i Poljskog kazališta Bydgoszcz (Poljska).

Riječ je o jedinstvenom projektu, kakav se u Hrvatskoj prvi put događa, za koji su tekst zajednički pisali četiri autora iz četiri grada na četiri jezika - Steve Waters, Lutz Hübner, Malgorzata Sikorska-Miszczuk i Tena Štivičić. Važno je naglasiti, u vrijeme kad Hrvatska uskoro ulazi u Europsku uniju, da projekt financira Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu, programa Kulture pri Europskoj komisiji. Premijera predstave bit će u četvrtak, 25. travnja, u ZKM-u, a potom će gostovati u Birminghamu, Dresdenu i Bydgoszczu.

U predstavi „Europa“ glumit će pored članova ansambla Zagrebačkog kazališta mladih – Jadranke Đokić i Krešimira Mikića i Jonathan Frederick Flitcroft i Elexi Walker iz Velike Britanije; Mathias Bleier i Annett Krause iz Njemačke te Jerzy Pozarowski i Malgorzata Trofimiuk iz Poljske i predstava će se izvoditi na četiri jezika.

Predstava „Europa“ propitkuje što je to europski identitet danas i promišlja o Europi kao kontinentu prepunom suprotnosti. Likovi ove drame u svakodnevnoj su borbi pronalaženja smisla života na kontinenta koji se neprekidno mijenja – prati se priča o mladom paru osumnjičenom za terorizam, govori se umjetničkim dvojbama nastalim u multikulturalnom europskom okruženju 21. stoljeća, te među inim i o globalnim posljedicama izazvanim terorističkim napadom na New York i problemu neofašizma. „Europa“ na satiričan i komičan način govori i o svakodnevnom europskom životu u doba krize, financijske i duhovne, i razmatra sve njezine aspekte.

Projekt „Četiri grada, četiri priče“ započeo je u siječnju 2012. godine i polazišna osnova rada velike umjetničke ekipe bila su pitanja: „Moramo li prihvatiti Europu da bismo bili njezin dio? Što mislimo o Europi? Koliko pripadamo Europi?“. Autori su putovali u države sudionice projekta zbog istraživanja i razmjenjivanja ideja te upoznavanja tradicija svake pojedine sredine. Program angažiranja društvene zajednice tekao je usporedno s nastajanjem dramskog teksta odnosno predstave. U svakoj zemlji bile su organizirane društvene radionice s različitim grupama građana. Od početka projekta, u svim zemljama, bila je otvorena virtualna rasprava na različitim društvenim mrežama i web stranicama, kako bi se omogućilo svakom građaninu Europe  slijediti razvoj priče. Publika je sudjelovala u tim raspravama i odgovarajući na deset pitanja o Europskoj uniji dala svoja razmišljanja i tako se uključila u projekt tijekom deset mjeseci. Koristeći njihove odgovore autori su stvorili jedinstveni tekst „Europa“ čiju će inscenaciju prvi imati prigodu vidjeti upravo hrvatski gledatelji u Zagrebačkom kazalištu mladih.

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije