Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Ceija Stojka strahote iz logora pretvorila u umjetnost

Slikarstvu se predala u 56. godini, a slikala je svime: prstima, čačkalicama za zube.... Preživjela je holokaust i život posvetila podsjećanju na stradanje Roma, a u povodu izložbe danas je u MUO i projekcija filma o njoj.
08. veljače 2018. u 22:16 1 komentara 194 prikaza
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

U sklopu 12. Festivala tolerancije u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt još danas traje izložba “Rekvijem za Auschwitz” svjetski poznate austrijske umjetnice romskog podrijetla Ceije Stojke.

Otvorenje u petak Prošetali smo izložbom Likovni vremeplov kroz 120 godina Umjetničkog paviljona
 

Izloženo je 20 crteža i 17 akrila. Motivi prirode, ali i svjedočanstva iz brojnih logora u kojima je provela djetinjstvo, svjedoče o strahotama kojih se prisjeća radi borbe za mirniju sutrašnjicu generacija koje dolaze i očuvanje sjećanja na strahote nacističkog i svih drugih autokratskih režima. Pristigli radovi na posudbi su iz berlinske Galerie Kai Dikhas.

U povodu zatvaranja izložbe danas je u MUO besplatna projekcija dokumentarca “Ispod dasaka svjetlozelena trava” redateljice Karin Berger. Nastao je 2005., a tematizira sjećanja tada sedamdesetdvogodišnje Ceije Stojke na preživljavanje u logorima Auschwitz, Ravensbrück i Bergen-Belsen. “Film je mučan, ali važan jer govori o onome za što se zalagala cijelog života govoreći o tome što je proživjela kako bi se javnost upoznala s romskim žrtvama holokausta”, stoji u najavi.

Ceia Stojka posvetila je život isticanju činjenice da su Romi, uz Židove, bili među najbrojnijim žrtvama holokausta. O tome je napisala tri knjige, a slikati je počela u 56. godini. Stvarala je od svega što joj je došlo pod ruku, od tijesta do razbijenih staklenki, a crtala čak i prstima i čačkalicama.

Njezin slikarski opus ima temelje u njemačkom ekspresionizmu i narodnoj umjetnosti, a tematski se oslanja na proživljeno iskustvo u logorima ili prikazuje idilično djetinjstvo prije deportacije. Već je njezina prva izložba postigla velik uspjeh, a od 1991. do smrti 2013. napravila je tisuću radova. Primila je brojne nagrade, a austrijsko Ministarstvo obrazovanja, umjetnosti i kulture dodijelilo joj je počasnu titulu profesorice.

1 / 43
Zagreb: U Galeriji Klovićevi dvori otvorena je izložba Ciklus Vlaho Bukovac
Auschwitz U 93. godini Preminuo "Coco" Schuman, glazbenik koji je preživio nacističke logore Jasenovac nakon sporne izlozbe Znanstvenici: Prestati s manipulacijama osjetljivom temom žrtava Jasenovca Hrvoje Slovenc Fotograf Hrvoje Slovenc: 'Hrvatska rapsodija' istražuje nacionalni identitet iz moje imigrantske perspektive
Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu