Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
filharmonija se bori glazbom

"Čajkovski je prevelik umjetnik da ga ne bismo izvodili, ali solidarni smo s Ukrajinom"

Zagreb: Crveni ciklus Zagrebačke filharmonije u KD Vatroslav Lisinski
Marko Lukunic/PIXSELL
25.02.2022.
u 16:36

Zagrebačka filharmonija program je večerašnjeg koncerta u Lisinskom prilagodila u solidarnosti s ukrajinskim narodom. Prve dvije skladbe Čajkovskog koje su trebali izvoditi bile su veselog karaktera i stoga neprikladne za ovu situaciju, rekao nam je ravnatelj Mirko Boch.

Zagrebačka filharmonija večeras je u sklopu svog koncerta u dvorani Vatroslav Lisinski trebala izvesti djela ruskog skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog. No, izgleda da su u jeku ruske invazije na Ukrajinu promijenili planove. Umjesto Talijanskog capricciija, op. 45, op. 35 i 4. simfonija u f-molu op. 36, svirat će skladbe drugih skladatelja. Ipak, kako saznajemo od ravnatelja Zagrebačke filharmonije Mirka Bocha, Čajkovskog nisu u potpunosti izbacili s repertoara. 

- Čajkovski je prevelik umjetnik da ga uopće ne bismo izvodili. Jednostavno smo, u dogovoru sa šefom dirigentom Dawidom Runtzom prilagodili program. Prve dvije skladbe koje smo trebali izvesti nisu prikladne, previše su veselog karaktera s obzirom na to što se trenutno događa, a mi stojimo u solidarnosti s ukrajinskim narodom i podržavamo ih glazbom, to je jedino što kao umjetnici možemo učiniti - kazao je Boch te dodao da u orkestru imaju nekolicinu glazbenika Ukrajinaca koji trenutno proživljavaju svoje najteže dane. 

Večeras će tako na pozornici Lisinskog, najavio je Boch, ukrajinsko-ruski solist Roman Simović izvesti jedan od najljepših koncerata napisanih za violinu koji je napisao Čajkovski, Koncert za violinu u D-duru, op. 35. Na programu su još i Adagio za gudače Samuela Barbera te Allegretto iz Beethovenove Simfonije br. 7 u A-duru, op. 92. 

Zagrebačka filharmonija nije jedina koji je svoj program prilagodila trenutnoj situaciji, slično je postupio i Simfonijski orkestar Berlinskog radija, kaže nam Boch, a njegov šef dirigent Vladimir Jurowski u repertoar uveo i ukrajinske skladatelje.

A danas su iz Carnegie Halla u New Yorku objavili da dirigent Valerij Gergijev neće ravnati Bečkom filharmonijom na koncertima koji su se, počevši danas, trebali održati u toj slavnoj koncertnoj dvorani. Ruski dirigent "otkazan" je zbog svojih veza s Vladimirom Putinom, a umjesto njega orkestrom će ravnati Kanađanin Yannick Nézet-Séguin, ravnatelj Metropolitan Opere. 

Uz Bečku filharmoniju večeras neće nastupiti ni pijanist Denis Matsujev, koji je ranije javno podržao Putina. 

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu također je privremeno s repertoara maknulo koncert Ruska serenada koji se trebao održati 6. ožujka, no iz kojih razloga, još nije poznato. 

Komentara 4

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
17:29 25.02.2022.

Pravi meštar bi rekao: Neću politiku u svoju butigu.

DU
Deleted user
17:16 25.02.2022.

Koje licemjerje i smijurija!!!!

SK
strogo kontrolirani vlakovi
19:15 25.02.2022.

Čajkovski je rodom Ukrajinac. Ako ne znate ostalo, možete znati po prezimenu. Uvijek najviše galame oni koji najmanje znaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije