Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Bukovac je prelazio La Manche da bi slikao bogate engleske trgovce

Izložba koja se otvara 18. siječnja prati parišku fazu tijekom koje se zajvaljujući trgovcima Vicars Bukovac probio i na englesko tržište
12. siječnja 2018. u 16:11 0 komentara 413 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Golem interes za stvaralaštvo Vlahe Bukovca ne jenjava. Konkretna je potvrda i nedavna aukcija u zagrebačkom Art Salonu na kojoj je njegova slika “Fantasie” prodana za 58.000 eura. Posljedično, i ove ćemo godine gledati više njegovih izložbi od kojih se prva otvara 18. siječnja u Galeriji Klovićevi dvori. Nazvana “Vlaho Bukovac – pariško razdoblje” prva je od tri planirane koje Klovićevi dvori organiziraju s Kućom Bukovac iz Cavtata, a kojima će se pokriti tri najvažnija razdoblja njegova rada – pariško, zagrebačko i praško.

LIKOVNA ATRAKCIJA Pet Bukovaca i tri Picassove keramikena aukciji u zagrebačkom Art salonu

Golema zbirka umjetnina

Konkretno, pariško je trajalo od 1877. do 1893., a tim povodom u Zagreb su ovih dana stigle kod nas još nepredstavljene Bukovčeve slike iz Engleske, točnije Liverpoola i Harrogatea, u kojima je stvorio neka od svojih najboljih djela. Portreti Samsona Foxa (1890.) i Laure Le Doux (1892.).

Samson Fox rođen je blizu Bradforda 1838. kao sin radnika u tvornici tekstila u Leedsu. Brzo je otkrio svoj dar za izum industrijskih strojeva te je 1874. osnovao tvrtku Leeds Forge Company koja mu je donijela golemo bogatstvo. Sa suprugom Marie Ann i njihovom djecom, Fox je raskošno živio u Grove Houseu, dvorcu u Harrogateu, u kojem je tri godine zaredom biran za gradonačelnika, od 1888. do 1891. Upravo se u tim godinama razvijalo i njegovo prijateljstvo s Bukovcem – govori o djelima Petra Vugrinec, autorica izložbene koncepcije, pa nastavlja:

– Fox je imao zbirku umjetnina u velikoj galeriji s bačvastim svodom, uglavnom razmještenih tako da vise okvir do okvira na način na koji su se vješale umjetnine u Kraljevskoj akademiji.

Druga je pristigla slika Portret cijele figure Laure le Doux iz Walker Art Gallery u Liverpoolu. Richard Le Doux, suprug portretirane Laure, bio je 11 godina mlađi od Foxa, a rođen je u Westphaliji. U Liverpoolu se afirmirao 1868. i ubrzo se povezao s kompanijom Suter, Hartmann and Rahtjen, vodećim proizvođačima boje za kobilice brodova. – Oba portreta ujedinjuju najvažnije karakteristike Bukovčeva pariškog perioda, u kojem nakon afirmacije u Parizu počinje suradnju s trgovcima Vicars Brothers te radi brojna djela za englesko tržište i barem jednom godišnje prelazi La Manche – govori Vugrinec.

Raskošan prijam Hrvata

Majstorski portreti slikani su u pleneru. Portret Samsona Foxa odlikuje se nevjerojatnom preciznošću prenošenja detalja, dok je Portret Laure le Doux koloristički raskošna igra svjetla i boja. Djela dosad nisu napuštala svoje matične ustanove u čijim su stalnim postavima. U autobiografiji “Moj život” Bukovac s oduševljenjem opisuje raskošan prijam tijekom brojnih posjeta obiteljima engleskog visokog društva: Fox i Le Doux. Upravo te obitelji pridonijele su Bukovčevoj popularnosti u Engleskoj. Samson Fox umro je 1904. godine, a njegova zbirka rasprodana je na aukciji 1911. U njoj je bilo nekoliko desetaka Bukovčevih slika, najpoznatija među njima monumentalna je kompozicija “Isus prijatelj malenih”, dimenzija koje premašuju 4 x 3 m, koja će se također naći na izložbi, a u Zagreb stiže danas iz Tomislavgrada. Stiže i djelo iz Muzeja Jugoslavije “Posljednji retuš” i još neke slike iz te čuvene kolekcije.

1 / 6
Vlaho Bukovac potpisan kao Paul Andrez, Fantasie,
obz_vlaho_tx.jpg PREŠUĆENA POVIJEST Vlaho Bukovac nad ponorom ludila Vlaho Bukovac bio na rubu ludila Vlaho Bukovac PREDBOŽIĆNA AUKCIJA Za tri Bukovčeva platna plaćeno 83.000 eura Art salon Bukovčeva 'Fantasie' na aukciji prodana za 58 tisuća eura
Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.