Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
”Veliki Gatsby” u HNK Split

Bugarski gosti plesat će ključne uloge u novom/starom baletu Lea Mujića

Miroslav Lelas/Pixsell
23.02.2023.
u 09:02

Marta Petkova igrat će Gatsbyjevu neprežaljenu Daisy, a Nikola Hadjitanev njezina supruga Toma Buchanana

Predivan baletni mjuzikl “Veliki Gatsby” redatelja i koreografa Lea Mujića, koji je lani praizveden u okviru Splitskog ljeta na otvorenoj pozornici na Sustipanu u teškim vremenskim okolnostima, u subotu će biti izveden u zgradi teatra.

Bit će to uistinu premijera budući da zbog ozljeda ne plešu solisti Hazuki Tanase i Ivan Boiko, a i gotovo deset članova ansambla promijenilo je adresu. Ozlijeđene soliste zamijenit će vrhunski umjetnici iz Bugarske, primabalerina Marta Petkova i baletni prvak Nikola Hadjitanev, koji se intenzivno u Splitu pripremaju za subotnji spektakl.

Koreograf Leo Mujić ističe da je Marta Petkova umjetnica svjetskoga glasa koja je plesala u mnogim europskim kazalištima. Rođena je u Sofiji, gdje se 2002. pridružila ansamblu Opere i Baleta, a pet godina kasnije postala primabalerina. Sudjelovala je na raznim međunarodnim festivalima baleta, osvojila brojne nagrade, nastupala s najvećim zvijezdama i plesala poznate klasične baletne role. Njezin partner Nikola Hadjitanev od 2006. solist je Opere i Baleta u Sofiji, a 2012. postao je prvak Baleta. Leo Mujić s njima je radio nedavno u Nacionalnom baletu u Sofiji premijeru predstave “Ana Karenjina”, u kojoj su plesali glavne uloge Ane i grofa Vronskog.

Na pozornici HNK Split Marta Petkova igrat će ulogu Gatsbyjeve neprežaljene ljubavi Daisy, a Nikola Hadjitanev njezina supruga Toma Buchanana. U naslovnoj ulozi Jaya Gatsbyja nastupit će solist splitskog Baleta Aubin Le Marchand, a Gatsbyjeva prijatelja i naratora u romanu tumačit će Aaron Kok. Ostali su protagonisti Eva Karpilovska, Patrick Blomberg, Yuto Mutai i Ania Bartkowski.

Mujićevu gotovo filmsku plesnu priču prati glazbena podloga sastavljena od djela američkih skladatelja: Glassa, Bernsteina, Gershwina, Prima, Barbera, Millera i Chadwicka. Živopisne kostime izradila je Manuela Paladin Šabanović. Hvale je vrijedno postavljanje ovog baleta u zgradu kazališta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije