Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika obljetnica

Kazalište osnovano u izbjeglištvu u El Shattu slavi 80. rođendan

Ivo Čagalj/Pixsell
21.02.2023.
u 10:44

Gradsko kazalište mladih proslavili su uz svoj 80. rođendan i stoti rođendan Miljenka Smoje uz koncertno čitanje njegova djela "Meštre Tonov najsritniji dan"

Jest da ima 80 godina, ali rekli bi u Splitu, dobro se drži. Ne miruje, žilavo je i ne posustaje. I neka ne posustane, jer riječ je o Gradskom kazalištu mladih Split, jedinom kazalištu na svijetu koje je osnovano na nekom drugom kontinentu, u nekoj drugoj zemlji i u nekim ne baš sretnim okolnostima.

Počelo je, naime, kao kulturno-umjetničko društvo tijekom zbjega u egipatski El Shatt u Drugom svjetskom ratu, u prosincu 1943. godine, i splitski GKM-ovci posebno su ponosni na to što baštine sjećanje na one koji su čuvali našu kulturu, naš jezik i splitski dijalekt.

– Kažu da je voda esencija života, a isto je tako riječ izgovorena na sceni esencija života jer hrani ljudsku dušu. To GKM radi svih osamdeset godina i zato molim da se pri procjeni našega rada uvijek uzme u obzir i ta odgojna vrijednost – rekao je ravnatelj Perkušić.

I zaista, to kazalište na Prokurativama mnogi zovu "malim kazalištem za velike predstave", a iz njega su ponikla i mnoga poznata imena: Zoja Odak, Marija Sekelez, Boris Dvornik, Ivica Vidović, Josip Genda, Marija Škaričić... Puno je, doista puno dobrih predstava odigrano na daskama u Teatrinu, a nikako se ne smije zaboraviti najdugovječnija, najpoznatija i najuspješnija GKM-ova predstava "Kazališni sat", koja se izvodi više od trideset godina.

Za mandata bivšeg ravnatelja Belmonda Miliše u Teatrinu je puno jače zaživjela i kabaretska scena pa su već kultnima postale predstave "Splićanke" i "Dica", a u GKM Split rado zalaze i odlične komade postavljaju mladi redatelji koji suvremenim kazališnim alatima obrađuju aktualne društveno-političke teme i probleme mladih.

Slaveći svoj osamdeseti rođendan, GKM-ovci su proslavili i stoti rođendan splitskog kroničara i komičara Miljenka Smoje pa su članovi ansambla priredili koncertno čitanje njegova djela "Meštre Tonov najsritniji dan". Za tu prigodu tekst je prilagodila Maja Restović, a proslavu je uveličao velik broj ljudi iz društvenog života Splita.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije