Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Bubnjevima prenijeli japansku tradiciju

04.06.2009.
u 13:48

Moćni ritmovi bubnjeva kao pulsirajuće srce iz Zemlje Izlazećeg Sunca neumorno, gotovo hipnotički, u dva i pol sata programa odveli su sinoć oko dvije tisuće posjetitelja u dvorani Dražena Petrovića na egzotično putovanje u drevnu prošlost Japana.

Utjecaji svjetske glazbe
Japanski bubnjari “Kodo” koji su nastupili u sklopu svoje “One earth” turneje po Europi publici su ponudili mnogo više od frenetične ritam-mašine. Uz vibracije golemih bubnjeva kojima “Kodo” (što znači puls) simpatično želi stvarati zajedništvo civilizacija bez obzira na vjeru i rasu, u njihovu performansu bilo je i poezije, kazališta...

Specifični napjevi što odišu davnim vjekovima, prenaglašene šminke djevojaka, pomalo naivna mimika karakteristična za Daleki istok uz gotovo fanatično poigravanje ritmovima i sinkopama, koktel su koji predstavlja bogat folklorni uzorak drevne japanske kulture koji se, sudeći prema burnim aplauzima publike, Zagrepčanima iznimno svidio. “Kodo” bubnjari teže očuvanju, ali i reinterpretaciji tradicionalnih japanskih umjetničkih izražaja. Od prvog nastupa na festivalu u Berlinu “Kodo” je održao više od 3000 nastupa na pet kontinenata. Njihovi nastupi diljem svijeta utjecali su na njihovo promišljanje japanske tradicionalne glazbe u koju su unijeli mnogobrojne utjecaje world glazbe.

Tradicionalno i novo
Fascinantna je kolekcija tradicionalnih “taiko” bubnjeva na kojima muziciraju članovi skupine “Kodo”. Prije svega po rijetko viđenoj veličini i promjeru koža koji podrazumijevaju iznimno snažne, duboke vibracije udarca. Sinoćnji program skupina od 28 japanskih umjetnika i umjetnica podijelila je u dva dijela između kojih su napravili stanku.

Otprilike polovica od dvanaest kompozicija, koliko su ih izveli, tradicionalna su djela, dok je ostatak skladan u proteklih dvadesetak godina.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije