Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi album

Bruno Mičetić vrhunski je gitarist koji sve detalje instrumenta ima u malom prstu

22.11.2023.
u 10:24

"Sonosphere" (Guitars' Dialogue) novi je album jednog od najzaposlenijih domaćih gitarista koji će promovirati na koncertu u dvorani Vatroslav Lisinski 24. studenog

Bruno Mičetić jedan je od najzaposlenijih domaćih gitarista koji se kreće različitim glazbenim terenima. Možda je to prednost, a možda prokletstvo, jer Mičetić jednako dobro funkcionira u bendovskom rock-okružju, gitarističkom istraživanju Bachove glazbe, na jazz-albumima ili u samostalnim projektima poput novog albuma "Sonosphere" (Guitars' Dialogue).

Budući da je s Kvarnera, moglo bi se reći da je nakon Elvisa Stanića vjerojatno tehnički najosposobljeniji gitarist za različite izlete u istraživanje zvuka, među kojima "Sonosfera" predstavlja omiljenu situaciju nekog gitarista. Sam sa sobom i gitarama Mičetić se zatvorio u tonski studio i snimio sedam skladbi koje će promovirati na koncertu u dvorani Vatroslav Lisinski 24. studenog.

Akustični pasaži s bogatim zavjesama zvuka svjedoče o vrhunskom gitaristu koji sve detalje instrumenta ima u malom prstu. Kad se uključi i "elektrika", tj. električna gitara, dobivate amalgam pirotehnike, ali s mjerom i ukusom. Mičetić iza sebe ima puno toga i zna kako koristiti gitaru da vam ne "prokrvare uši". Teme na "Sonosferi" svjedoče o uživanju u istraživanju instrumenta na način kako su to nekada radili John McLaughlin ili Tommy Emmanuel, a obojica su bili česti gosti domaćih pozornica. Nekima će se u skladbama poput "Tree of Souls" učiniti da čuju utjecaje Jimmyja Pagea u pastoralnim dionicama tema poput "Bron-Yr-Aur" s albuma "Physical Graffiti" Led Zeppelina ili s njihovog trećeg albuma inspiriranog akustičnom i folk-glazbom Walesa i Engleske.

Dakako, i Vlatko Stefanovski je (pretpostavljam) jedan od onih čije instrumentalističko umijeće Mičetić poznaje do u detalje, pogotovo duete s Miroslavom Tadićem (završna "The Mountain Song" kao da korijene vuče od "Uspavanke za Radmilu M"). Budući da Mičetić nije "samo" gitarist nego i autor pjesama, doza sviračke funkcionalnosti i melodijske jasnoće pokazuje artikulaciju koju ne posjeduju instrumentalisti skloni brzopoteznom fasciniranju publike.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije