Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apoksiomen
Povratak na članak

Brončani Apoksiomen putuje u pariški Louvre

Inozemni je interes za izlaganje kipa velik, a on je osjetljiv izložak pa su transport i demontaža vrlo zahtjevni

Komentari 5

CR
crocro
08:05 21.02.2012.

Ne daj Bože da se nešto dogodi ovome spomeniku Hrvatske kulture, ili ne daj Bože da nestane tj. da nekome bude na meti! I sada jedno hipotetičko pitanje: Što bi se dogodilo da jednostavno nestane? Osiguranje je plaćeno, a da li osiguranje može pokriti nabavljanje drugog brončanog Apoksiomena. Očito da se drugi ne bi mogao nabaviti. Zato nikakva osiguranja ne vrijede. Najbolje je osiguranje stalan nadzor bez micanja oka s njega. A takvi elaborati za neke umjetnine postoje. I ovaj eksponat valja najbolje moguće zaštititi, jer u slučaju najgoreg scenarija, zamjene nema. No, nitko niti ne računa na najgori scenarij.

VL
OB
-obrisani-
09:16 21.02.2012.

onih preostalih 62 milijuna je očito - \"dodana vrijednost\" Za pretpostaviti je da su konzervatori napravili kalup originala, tako da se isti može reproducirati, u slučaju gubitka.

VL
GB
gojko boric
14:25 21.02.2012.

Ovo nije spomenik hrvatske nego starorimske kulture . Ako je osjetljiv za transport treba napraviti posve vjernu kopiju i poslati je u Pariz . Nitko ne bi opazio razliku između originala i kopije .

VL
AG
Agramer198
18:44 21.02.2012.

@gojko boric nije niti Kolosej spomenik talijanske već starorimske kulture isto kao što niti katedrala u Aachenu nije spomenik njemačke već franačke kulture itd.... Nemojmo cjepidlačiti, nađen je na tlu Hrvatske, i time je dio hrvatske kulturne baštine....

VL
RA
RadivojeJovičić
22:05 22.02.2012.

Apoksiomenu jest napravljena kopija i nalazi se u predvorju Min Kult RH. Problem je drugi. Već duže od godinu pokušavam dopisima ukazati da su je restaurirali samo majstori a ne i Kipar poznavaoc antičke anatomije. TAKO JE APOKSIOMEN OSTAO NEISPRAVAN. Pao je davno i bronca se slomila i deformirala. Trebalo ju je ispraviti. Bronca je savitljiv materijal i ravna ga se do izvornog oblika. Kolege leže na lovorikama koje su sebi sami prostrli i ne mogu disati od bahatosti, a o nijansama struke, manje znadu.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.