Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Brončani Apoksiomen putuje u pariški Louvre

Inozemni je interes za izlaganje kipa velik, a on je osjetljiv izložak pa su transport i demontaža vrlo zahtjevni
20. veljače 2012. u 20:16 5 komentara 5 prikaza
'14.10.2010.Zagreb - Otvorenje izlozbe Anticka Grcka na tlu Hrvatske u Klovicevim dvorima. Apoksiomen. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL'
Foto: 'Davor Visnjic/PIXSELL'

Brončani Apoksiomen, trenutačno najzanimljivija i vrlo vrijedna akvizicija koji su izronili 1999. godine iz mora pokraj Malog Lošinja, potkraj godine odlazi u Louvre u sklopu Festivala hrvatske kulture.

Demantirali konzervatora

Čega će ondje još biti, Ministarstvo još nije otkrilo, no što se Apoksiomena tiče, napokon  je poznat trošak restauratorsko-konzervatorskih radova koji su trajali do 2006. godine. Iz Ministarstva kulture poručuju da je cijeli projekt Apoksiomen stajao 3,154.583,99 kuna, čime su zapravo demantirali svoga glavnog konzervatora Miljenka Domijana, koji je prije nekoliko tjedana izjavio da je restauracija Apoksiomena stajala 65 milijuna eura!

Do Domijanove izjave nismo uspjeli doći, a iz ureda ravnatelja  Restauracijskog zavoda odgovorili su da su zbog Domijanove izjave napravili poseban obračun za ministricu Andreu Zlatar koji je prikazao troškove po svakoj fazi i vrsti radova. Bilo je potrebno razvrstati sve iznose računa i troškova od ukupno 5,3 milijuna kuna. Obračun je naknadno napravljen jer do 2006. godine plaće stalno zaposlenih djelatnika nisu bile evidentirane zajedno s ostalim troškovima programa.

Osiguran i od terorizma

Apoksiomen je od neprocjenjive vrijednosti za domaću kulturu  pa je nužno osigurati ga za  slučaj gubitka, krađe, oštećenja, uključujući i potres, eventualni vandalizam  pa čak i teroristički čin, a obuhvaća i transport kipa na izložbu, postavljanje, izlaganje, demontažu te transport s izložbe do konačnog odredišta. Stanje kipa utvrđuje se pri primopredaji, koja prethodi transportu, u polasku i neposredno nakon završetka transporta u povratku. Dosad je gostovao na izložbama u Firenci i Ljubljani, a bio je osiguran na iznos od 30 milijuna eura. Premija osiguranja tijekom  prve izložbe u Firenci iznosila je oko 27.000 eura, a na drugoj oko 20.000 eura. Troškove su u oba slučaja pokrili organizatori izložbe – Provincija Firenca i Muzej in galerije mesta Ljubljane, poručuju iz Ministarstva. Strani su organizatori vodili postupak nabave i osiguranja, a Hrvatska je strana diktirala uvjete. Za Festival hrvatske kulture u Francuskoj Ministarstvo kulture već je uplatilo 100.000 eura, a ukupni trošak festivala još nije poznat.

Iskusi adventsku Hrvatsku
DOŽIVLJAJ NA DAR
Iskusi adventsku Hrvatsku: Donosimo kompletan vodič kroz dobru zabavu

A1 izdvaja za Vas

  • crocro:

    Ne daj Bože da se nešto dogodi ovome spomeniku Hrvatske kulture, ili ne daj Bože da nestane tj. da nekome bude na meti! I sada jedno hipotetičko pitanje: Što bi se dogodilo da jednostavno nestane? Osiguranje je plaćeno, a da ... prikaži još! li osiguranje može pokriti nabavljanje drugog brončanog Apoksiomena. Očito da se drugi ne bi mogao nabaviti. Zato nikakva osiguranja ne vrijede. Najbolje je osiguranje stalan nadzor bez micanja oka s njega. A takvi elaborati za neke umjetnine postoje. I ovaj eksponat valja najbolje moguće zaštititi, jer u slučaju najgoreg scenarija, zamjene nema. No, nitko niti ne računa na najgori scenarij.

  • -obrisani-:

    onih preostalih 62 milijuna je očito - \"dodana vrijednost\" Za pretpostaviti je da su konzervatori napravili kalup originala, tako da se isti može reproducirati, u slučaju gubitka.

  • gojko boric:

    Ovo nije spomenik hrvatske nego starorimske kulture . Ako je osjetljiv za transport treba napraviti posve vjernu kopiju i poslati je u Pariz . Nitko ne bi opazio razliku između originala i kopije .