Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fabergé Viktora Vekselberga

Britanska vlada zaplijenit će neprocjenjivo jaje ruskog oligarha?

Vekselbergovo "Kokošje jaje"
Victoria&Albert Museum
23.03.2022.
u 11:16

U londonskom Victoria&Albert muzeju trenutno traje izložba dragocjenosti iz radionice majstora draguljara Fabergéa

Ruski oligarsi posljednjih su se dana zbog rata u Ukrajini našli u neobranom grožđu – napadnuti su sankcijama, diljem svijeta zaplijenjene su im superjahte, a jednome od njih skvoteri su zaposjeli vilu. No među najbizarnijim situacijama u ovom sasvim bizarnom trenutku povijesti jest neizvjesna sudbina jednog jajeta.

Radi se ipak o neprocjenjivoj Fabergéovoj rukotvorini, zvanoj i "Kokošje jaje", koja pripada oligarhu Viktoru Vekselbergu. Spomenuti bogataš – koji se, ako je vjerovati Forbesu, obogatio prodajući bakar iz kabela, a sad je "barun aluminija" – u svojoj kolekciji ima čak devet Fabergéovih jaja. To je najveća kolekcija tih dragocjenosti na svijetu, izuzevši onu koju čuva Muzej moskovskog Kremlja, a i oni ih imaju tek deset.

Vekselberg koji često i rado svoja jaja daje na posudbu muzejima diljem svijeta, a imali smo ih priliku i vidjeti na jednoj izložbi u Dubrovniku, ove je godine "Kokošje jaje" i jednu kutiju za cigare posudio britanskom muzeju Victoria&Albert za izložbu "Od romantike do revolucije". Međutim, mogao bi se i pokajati zbog toga, jer se britanska vlada svom silom sankcija sručila na ruske oligarhe kojima je donedavno pružala utočište. Vekselbergu bi tako sada mogli zamrznuti imovinu, među koju dakako spadaju i "Kokošje jaje" i tabakera. Iz V&A muzeja ipak tvrde da su sporazum o posudbi sklopili s Vekselbergovom fondacijom Link of Times, a ne sa samim Vekselbergom, te da sve predmete planiraju vratiti kad završi izložba. Iz Vekselbergova Fabergé muzeja u Sankt Peterburgu, gdje se inače nalazi njegova kolekcija, kazali su da su za posudbu od britanske vlade dobili "garanciju imuniteta i zaštite".

Prekrasno "Kokošje jaje" napravljeno od zlata i porculanskog emajla prvo je u nizu elaboriranih uskršnjih jaja koje je slavni draguljar Fabergé izradio za rusku carsku obitelj po narudžbi cara Aleksandra III. Nekoć je sadržavalo i dijamantnu krunu te privjesak s rubinima no one su, vjerojatno u burnim godinama nakon revolucije, izgubljene. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije