Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pjesnici u Lukovdolu

Branko Čegec i Stipe Odak nagrađeni u Lukovdolu

stipe odak i branko čegec u lukovdolu
kristina štedul fabac/pixsell
22.03.2013.
u 12:00

U rodnom mjestu Ivana Gorana Kovačića dodijeljene su nagrade jubilarnog pedesetog Goranovog proljeća. Goranov vijenac dobio je Branko Čegec, a nagradu Goran za mlade pjesnike Stipe Odak.

U rodnom mjestu Ivana Gorana Kovačića Lukovdolu dodijeljene su nagrade jubilarnog pedesetog Goranovog proljeća. Goranovim vijencem, radom akademskog kipara Vojina Bakića ovjenčan je Branko Čegec, dok je nagradu Goran za mlade pjesnike dobio daroviti Stipe Odak i to za rukopis \"Trobojno bijelo\". Nagrade su primili i učenici osnovnih i srednjih škola i to Anamarija Mutić, Josip Čekolj, Jelena Benčić, Dominik Čikor, Luka Tripalo i Mavro Matasović. Na svečanosti u Domu kulturu u Lukovdolu sudjelovao je i Arsen Dedić, pjesnik i kantautor i jedan od ranijih dobitnika Goranovog vijenca. Pjesnička karavana u kojoj su i pjesnici iz inozemstva iz Lukovdola je otputovala u Rijeku gdje će se održavati pjesnički susreti u Prvoj riječkoj hrvaskoj gimnaziji, na Filozofskom fakultetu te u Filodrammatici.

Branko Čegec dobio je Goranov vijenac za cjelokupni prinos hrvatskoj poeziji. Devet je godina dodjeljivao Goranove vijence jer je bio predsjednik Goranovog proljeća, manifesticije koju organizira SKUD Ivan Goran Kovačić iz Zagreba. Lani je dobio i nagradu Kiklop i to za zbirku \"Pun mjesec u Istanbulu\", a na Kvirinovim susretima u Sisku 2008. godine dobio je Plaketu sv. Kvirina, dok je za zbirku \"Tamno mjesto\" 2005. godine dobio i Kočićevo pero. Još 1980. godine za zbirku \"Eros-Europa-Arafat\" dobio je nagradu Goran za mlade pjesnike. Pjesme su mu uvrštene u tridesetak antologija, izbora i pregleda, a kao vlasnik nakladničke kuće Meandar Čegec uporno promovira poeziju i pjesnike.Goranov vijenac poezije dodijelio mu je žiri u sastavu Ana Brnardić, Tonko Maroević, Marko Pogačar, Milorad Stojević i Tvrtko Vuković.

Stipe Odak rođen je 1986. godine u Ljubuškom. Diplomirani je teolog, a trenutno studira na sveučilištu u Leuvenu. Nagradu Goran izborio je rukopisom \"Trobojno bijelo\" koje će mu SKUD Ivan Goran Kovačić objaviti. Nagradu Goran dodijelio mu je žiri u sastavu Dota Jagić, Slađan Lipovec i Miroslav Kirin. Žiri je pohvalio i zbirke Katje Knežević, Ide Pavlić, Mire Stanić i Damira Šurbeka. Na natječaj su pristigla 42 rukopisa.

Ključne riječi

Komentara 1

ZZ
Zvir Zvirek
18:22 23.03.2013.

Iskreno se nadam da su nagradili i pesme i dela na Goranovom maternom Kajkavskom jeziku. Vendar je Goran bil jeden od najbolših Kajkavskih pesnikov, i ima fantastične pesme na svojem maternom jeziku. Isto tak se nadam da se Kajkavski jezik jošče njeguje i razvijav v Ljukovdolu kak i vu vreme Goranovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije