Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Božo Biškupić otvorio Međunarodni centar za podvodnu arheologiju

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju samostalna je institucija koja se bavi zaštitom podvodne kulturne baštine na Jadranu i Mediteranu, a djeluje pod pokroviteljstvom UNESCO-a kao regionalni Centar 2. kategorije.
01. listopada 2009. u 22:04 2 komentara 10 prikaza
božo biškupić
Foto: Dino Stanin/VLM
Pogledajte galeriju 1/2

ZADAR - Ministar kulture Božo Biškupić večeras je i svečano otvorio drugi dio zgrade Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru kojim je ova ustanova i službeno počela s radom.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju samostalna je institucija koja se bavi zaštitom podvodne kulturne baštine na Jadranu i Mediteranu, a djeluje pod pokroviteljstvom UNESCO-a kao regionalni Centar 2. kategorije.

Ministar Biškupić istaknuo je kako je ovaj centar od izuzetne važnosti za Hrvatsku jer uz izobrazbu stručnjaka skrbe o podvodnoj kulturnoj baštini. Izrazio je nadu da će iduće na redu biti uređenje crkve u blizini Centra u kojem će se urediti podvodni muzej.

Večeras je predstavljen i zbornik koji je posvećen pokojnom Mariju Jurišiću, istaknutom podvodnom arheologu, a otvorena je i prigodna izložba na kojoj su izloženi nalazi iz novovjekovnih brodoloma koje trenutno restauriraju u radionici.

Sutra s radom počinje i "Regionalni seminar o podvodnoj baštini" gdje će 50-tak stručnjaka iz cijelog svijeta razgovarati o temama koje su od ključne važnosti za budući rad Centra, odnosno pitanjima zakonske i pravne regulative u uključenim zemljama s naglaskom na implementaciju UNESCO-ove Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine, o znanstvenoj i stručnoj suradnji pri istraživanjima, zaštiti i prezentaciji podvodnih nalazišta i ostalim važnim temama, a sve s ciljem uspostave buduće suradnje.

NA DAN IZBORA
VIDEO Nositeljica liste Možemo trgala plakate na zagrebačkoj Savici, na teren izašla i policija
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva